Damjana Kolar

 |  Kultura

Vse jazzovske poti vodijo v Cerkno!

Žan Tetičkovič

Žan Tetičkovič

V Cerknem bo od 22. do 24. maja potekal že 19. mednarodni festival Jazz Cerkno. Po besedah organizatorja bi „za letošnji nabor lahko rekli, da tako raznovrstnih muzik zlepa ne najdeš na enem kupu. Na istem prizorišču boste lahko slišali široko paleto pristopov in poetik, od bigbandovske variacije na balkanske muzike, prek odbitih parjenj med jazzom in art rockom, reggaejem, funkom ali noisom po eni strani ter s klasiko, atmosfersko filmsko muziko in brazilskimi ritmi po drugi, pa vse tja do neugnanih spontanih improvizacij, ki so že tako eden stebrov žmohtne jazzovske godbe.“ Več>>

Prvi dan bodo gostili bobnarja Žana Tetičkoviča & Big Band RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Tadeja Tomšiča s projektom "Oasis,“ pri združevanju bigbandovskega jazza z balkanskimi melodijami in ritmi pa mu bodo pomagali gosti: Theodosii Spassov, Vlatko Stefanovski, Filip Novosel, Marko Črnčec in Marko Nikolić. Kot naslednji bo nastopil kvartet Peeping Tom, ki združuje bebop in svobodno improvizacijo. Prvi festivalski dan se bo zaključil z nastopom Žoambo Žoet Workestrao, ki igra mešanico raznolikih zvrsti, od noisea in hardcora prek art-rocka do ljudskih godb in jazza.

Naslednji dan bo odprl nastop legende modernega improviziranega kontrabasa Barreja Phillipsa, ki se bo predstavil s svojim triom Emir A3. Sledil bo nastop tria Roberta Jukiča s predstavitvijo konceptualnega albuma Life, večer pa bo zaključil nizozemski band Naked Wolf z mešanico zvrsti -od improvizacije, alternativnega rocka, do etna in noisea.

Zadnji dan se bo začel že z jutranjim koncertom udeležencev glasbene delavnice, pod mentorstvom Blaža Celarca in Boštjana Gombača, na popoldanskem solističnem koncertu pa se bo predstavil Barre Phillips. Večerni del zaključnega dne festivala bo začel Rob Mazurek s svojim triom Săo Paulo Underground, sledil pa bo nastop norveškega kontrabasista Eivinda Opsvika z zasedbo "Overseas IV," ki združuje stare in nove zvoke. Za udarni zaključek festivala bo poskrbel čikaški DKV Trio z udarno zmesjo modernega jazza, funka, rocka, reggaeja in še česa.

Kot vsako leto bo tudi tokrat potekal pester program spremljevalnih dogodkov: glasbena delavnica za otroke Glas in telo, delavnica Divja hrana z Dariom Cortesejem, razstava glasbene fotografije Jožeta Svetičiča in okrogla miza Nove Muske z naslovom „Periferija vs. center.“ Za posebno doživetje pa bo na spontanih pouličnih nastopil poskrbel Kar Češ Brass Band s svojo različico neworleanške muzike.