MAJSKI HROŠČI*

Pred 25 leti smo na takratnem Trgu osvoboditve, danes Kongresnem trgu, prebrali Majniško deklaracijo, ki je pomenila dokončno slovo od enopartijskega sistema.

Poroča BETI TRTOREBRO, fotografira TONE STOJKO

Tam je bilo veliko ljudi, ki so med drugim nasprotovali tudi odhodu Janeza Janše, Davida Tasića, Ivana Borštnerja in Francija Zavrla v zapor.** Na naši fotografiji tistega zborovanja ne boste našli ne Milana Zvera, ne Lojzeta Peterleta, ne Jožefa Jerovška, ne Zvonka Černača, ne Eve Irgl, ne Andreje Valič, ne Boža Predaliča, ne Aleša Primca, ne Ivana Štuheca in ne, tudi Branka Grimsa na fotografiji slavnih dni ne boste našli. Ste pa lahko vse te ljudi srečali 25 let pozneje, prejšnjo nedeljo, na shodu v podporo nove Majniške deklaracije na Prešernovem trgu. Tudi tokrat so udeleženci nasprotovali odhodu Janeza Janše v zapor.

8. maj 1989

8. maj 1989

*Majski hrošč je bil izraz za tiste, ki so se partizanskim enotam pridružili maja 1945, torej nekaj dni pred koncem vojne, in so po vojni zahtevali status in privilegije borcev.

**Nam je pa na fotografiji v prvi vrsti uspelo prepoznati mladega Grego Repovža, takrat praktikanta na Mladini, danes pa odgovornega urednika istega časopisa.

VAŠA POŠTA

ODA NOROSTI

© Urša Rambo

Vsej Evropi bomo dokazali,
zakaj smo Slovenci
v taki štali:

Saj, kot kaže bruseljska anketa,
izvolili bomo
spet-teleta!

France Prejrešen