Damjana Kolar

 |  Kultura

30 let Druge godbe

Mulatu Astatke

Mulatu Astatke

 

30. in 31. maja bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal festival Druga godba, eden najpomembnejših festivalov srednje Evrope, ki predstavlja glasbe sveta ter že vse od svojega nastanka išče in odkriva neznane glasbene vsebine ter obiskovalcem omogoča vpogled v glasbeno tradicijo in kulturo različnih narodov. Britanska revija Songlines je Drugo godbo letos že četrtič zapored uvrstila med 25 najboljših mednarodnih festivalov na svetu. Več>>

Od leta 1990 je Zavod Druga godba član osrednje mednarodne organizacije na področju glasb sveta EFWMF (Europe Forum of Worldwide Music Festivals). Gre za mrežo 43 festivalov in 13 pridruženih članov sveta iz dvajsetih evropskih držav, ki vključujejo široko paleto in najvišjo kakovost evropskih svetovnih glasbenih festivalov. Za uspešno delo so leta 2006 prejeli Župančičevo nagrado in sicer za "konceptualno izvirno festivalsko zamisel, ki že več kot dve desetletji seznanja in navdušuje z živo umetniško ustvarjalnostjo na prodročju etno in folk glasbe, nove urbane glasbe, fuzije etna in modernih glasbenih pristopov z vsega sveta."

Za uvod v letošnji jubilejni festival bo 29. maja v Cankarjevem domu poskrbela argentinska glasbenica Juana Molina, ki je med drugim nastopala tudi z Davidom Byrnom. Predstavila bo svoj šesti album Wed 21, ki ga mnogi razglašajo za njeno najboljše delo. V Ljubljano se ponovno vrača oče ethio-jazza Mulatu Astatke v družbi britanskih jazzovskih mojstrov, poleg njega pa bodo na festivalu nastopili še popularni tuareški mojster električne kitare Bombino, turški kvartet Rubato, ki poleg lastnih skladb igra tudi tradicionalno glasbo Anatolije, Wang Li, v Parizu živeči Kitajec in mojster drumljic, prvo ime seulske indie scene Jambinai, makedonski Foltin z gostoma Vaskom Atanasovskim in Nataliom Suedom, Američanka Akua Naru, ena najatraktivnejših izvajalk hip hopa in govorjene poezije. Na zaključnem koncertu v Križankah bo nastopil Magnifico s Srbskim vojaškim orkestrom (gostje: Slovenski oktet), na Metelkovi pa še Jimmy Barka Experience.

Poleg koncertov bo potekal tudi bogat spremljevalni program-od delavnic, predavanj, lutkovne predstave za otroke-do mednarodne konference, ki bo omogočila stik domačih glasbenikov s tujino.