Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival sodobne fotografije

G.R.A.M.: Hohes Haus, Ankara 2013

G.R.A.M.: Hohes Haus, Ankara 2013

V petek 30. maja se na muzejski ploščadi Metelkova z odprtjem razstav Zipped Worlds: Fotografija v javnem prostoru, Zgodba o Balkanu in Sinergija Sarajeva, začenja sedma edicija bienalnega festivala sodobne fotografije Fotonični trenutki. Festival nastaja v produkciji Photona-Centra za sodobno fotografijo, ki je član asociacije European Month of Photography (EMOP), ki povezuje festivale iz osmih evropskih prestolnic (Atene, Berlin, Bratislava, Budimpešta, Dunaj, Ljubljana, Luksemburg in Pariz). Več>>

Osrednja tema letošnjega festivala, na katerem si bo bo mogoče ogledati kar 25 razstav, je "fotografija v javnem prostoru," zato izpostavljajo zlasti tiste fotografske in umetniške prakse, ki v svoji substanci odražajo tesno povezanost z različnimi fenomeni javnega prostora oziroma javne sfere. Po besedah direktorja festivala Dejana Sluge "fotografija vstopa v javni prostor s svojo fizično prezenco, z digitalno posredovanimi podobami, vedno bolj pa tudi skozi zavest o tem, da je vse okrog nas nenehno beleženo. Neizpodbitno dejstvo je, da je fotografija najbolj prisoten vizualni medij v urbanem prostoru sedanjosti."

Za prvi teden festivala, med 2. in 7. junijem napovedujejo pester spremljevalni program s serijo Večernih projekcij fotografij, predavanj, pogovorov in druženj ter drugi Portfolio Review v Galeriji Jakopič, na katerem bodo različni mednarodni strokovnjaki–kuratorji, uredniki, galeristi, teoretiki-ocenjevali dela prijavljenih fotografov, nagrada pa je samostojna razstava na festivalu leta 2016.

Festival tudi letos ponuja vpogled v lokalne, regionalne in mednarodne tendence sodobne fotografije. Poleg osrednje razstave Zipped Worlds, velja izpostaviti tudi skupinsko razstavo distURBANces, ki je rezultat skupnega kuratorskega delovanja asociacije European Month of Photography, razstavo avstrijskega umetniškega kolektiva G.R.A.M., razstavo nizozemskega avtorja Dika Bouwhuisa ter grškega fotografa Vangelisa Georgasa. Festival se pridružuje tudi obeleževanju 200-letnice rojstva in 150-letnice smrti domačega fotografskega pionirja in izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja, v okviru festivala pa bo letos potekala tudi mednarodna video manifestacija Video in Progress #5 z naslovom Odsevi preteklosti, ki nastaja pod kuratorsko taktirko Zavoda Kolektiva (selektorici sta Vesna Bukovec in Metka Zupanič).