Damjana Kolar

 |  Kultura

Drama Festival za zaključek sezone

© Borut Peterlin

V SNG Drama Ljubljana bo od 1. do 7. junija potekal prvi Drama Festival, na katerem se bo zvrstilo devet uprizoritev partnerskih gledališč iz Slovenije in tujine. Ravnatelj Igor Samobor pravi, da "je festival nastal v želji, da bi predstavili dosežke gledališč, s katerimi sodelujejo. V festivalskem tednu želijo postati presečišče gledaliških množic, krivulj in premic…ljudi in zgodb. Točka srečanja gledališčnikov in tistih, ki so zaljubljeni v gledališko umetnost… sopotnikov, radovednežev in izvedencev. Prostor sproščenega druženja in živahne razprave." Več>>

Festival bo odprla ljubljanska premiera predstave "Marina Abramović ali kako sem izgubil pot do Antigone," ki je nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in APT Novo mesto. Po besedah režiserja Matjaža Bergerja je bil "osnovni vzgib za uprizoritveno raziskavo predstave vozel etičnega, ki preči sodobno umetniško in politično prakso na pobočju, ki ga je Alain Badiou kot "strast do realnega" ritmiziral skozi vprašanja "jaz-a" in "mi-ja," skozi vprašanja singularnega in kolektivnega. Ker je tudi sodobno(st) po postmoderni maska mita in razrednega boja, je bilo v pokrajino raziskave postavljeno Antigonino dejanje in performativna ontologija sodobne umetnice Marine Abramović."

SSG iz Trsta bo nastopilo s predstavo japonskega dramatika Jukia Mišime Moderne nô drame v režiji Mateje Koležnik, Drama SNG Maribor z intimno dramo Ronalda Harwooda Garderober v režiji Veljka Mičunovića, Gledališče Koper z avtorsko predstavo Mareta Bulca Vse o Ivanu, SLG Celje s predstavo Yasmine Reza Kako poveš, kar si odigral v režiji Janeza Pipana, v goste pa prihajata tudi hrvaški gledališči: Mestno dramsko gledališče Gavella bo uprizorilo dramo Antona P. Čehova Tri sestre v režiji Slobodana Unkovskega, Zagrebško gledališče mladih pa Shakespearovega Hamleta v režiji Oliverja Frljića. 

Poleg predstav bodo pripravili še okrogle mize in pogovore, odprli pa bodo tudi Drama Kavarno, ki ne bo samo klasična gledališka kavarna, ampak prostor srečevanj, pogovorov in druženj. Festival se bo zaključil s koncertom cerkljanske zasedbe Kar Češ Brass Band.