Damjana Kolar

 |  Kultura

Umetniške vizije nočnih mor

Urša Vidic

Urša Vidic

V novem razstavnem prostoru Umetnostne galerije Maribor UGM Studio (prej Razstavni salon Rotovž) je do 5. julija na ogled potujoča razstava Alptraum, ki že štiri leta potuje po svetu (do sedaj je med drugim gostovala v  Washingtonu, Londonu, Berlinu, Los Angelesu, Kaapstadu in Manili) in vabi nove umetnike z enim samim vodilom-predstavitev umetniških vizij nočnih mor. Razstavo je zasnoval nemški umetnik Marcus Sendlinger, ki je zapisal: "Kot je s Sobo 101 v svojem preroškem romanu 1984 predvidel George Orwell, ima vsak od nas svojo verzijo nočne more. S tem v mislih poskušam k projektu povabiti čim večje število umetnikov in skozi mnoge različice oziroma vizije nočnih mor ponuditi vpogled v to neskončno spremenljivo človeško stanje strahov, fobij, bolečine in panike." Več>>

Na razstavi sodeluje 116 umetnikov iz trinajstih držav, med drugim iz Nemčije, Velike Britanije, Italije, Južnoafriške republike, ZDA in Irana, ki se jim tokrat pridružuje še 17 slovenskih umetnikov: Boris Beja, Viktor Bernik, Nenad Cizl, Mina Fina, Samuel Grajfoner, Polona Maher, Mark Požlep, Arjan Pregl, Katarina Sočan, Natalija Šeruga, Miha Štrukelj, Simona Šuc, Nina Šulin, Žiga Tomori, Luka Uršič,  Sašo Vrabič, Urša Vidic. 

Motiv nočne more ima v zgodovini umetnosti dolgo tradicijo in je od nekdaj fasciniral umetnike. Razstava Alptraum pa si zastavlja vprašanja: Ali so nočne more izraz nezaželenega nezavednega, skupni imenovalec neke skupnosti? Nas skozi more vodijo narodni arhetipi? Ali pa so more v globalni družbi le še v primežu strahov našega časa?

Kustosa razstave Marcus Sendlinger bosta imela 31. maja ob 11.00 javno vodstvo po razstavi, na katerem bosta spregovorila o konceptu potujoče razstave ter na podlagi primerov predstavila tradicijo motiva nočne more v umetnosti.