Damjana Kolar

 |  Kultura

Intimna drama o skrivni ljubezni Charlesa Dickensa

V Kinodvoru bo 2. junija ob 20.30 premiera intimne kostumske drame o dolgoletni skrivni ljubezni Charlesa Dickensa in mlade igralke Nelly Ternan, ki razgalja tako malo znano ljubezensko življenje in privlačnost slavnega pisatelja kot usodo in položaj ženske, ki je pod represijo viktorijanske spodobnosti primorana ljubiti in živeti v zanikanju. Več>>

Film je nastal po istoimenski knjižni predlogi avtorice Claire Tomalin iz leta 1990, ki pravi da gre za "zgodbo o mladi ženski, ki se je zapletla v razmerje z Dickensom. A še bolj fascinantno je bilo odkritje, da se je po njegovi smrti povsem na novo izumila. Spremenila se je v damo in se predstavljala za deset let mlajšo. Kako nenavadno, da ji je to uspelo. Še zlasti pa me je pritegnilo spoznanje, da njena zgodba predstavlja zgodbe neštetih žensk 19. stoletja, ki so živele skrivna, nevidna življenja. Od tod naslov knjige Nevidna ženska. Ker jo je Dickens naučil zavajati in varati, se je Nelly uprla. Ni pristala na to, da bo za vselej ostala skrita, in tako se je nazadnje ustvarila na novo."

Za film je biografijo mlade igralke in njene dolgoletne ljubezenske afere s slovitim pisateljem, priredila večkrat nagrajena scenaristka Abi Morgan (Sramota, Železna lady), režiral pa ga je znani britanski igralec Ralph Fiennes, ki je odigral tudi glavno vlogo. To je po filmu Koriolan, ki je bil premierno prikazan v tekmovalnem programu Berlinala 2011, že njegov drugi celovečerni režijski podvig, ki so ga pohvalili tudi kritiki. "Intimen in inteligenten novi film Ralpha Fiennesa kaže, da je vse boljši režiser, medtem ko je igralčeva prezenca na platnu, v preteklosti občasno hladna in suhoparna, v vlogi Charlesa Dickensa–našopirjenega pava čustvene bolečine–nadvse energična in ognjevita. Fiennesov lik je kompleksen: nastopač, egoist in odvisnik od aplavza publike, ki so mu družice in otroci le v potuho, a tudi pravi umetnik in družbeni idealist, " je zapisal Peter Bradshaw v Guardianu.