Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival Godibodi z bogato bero glasbenih novosti

Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape

Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape
© Jaka Babnik

Sedmi festival sodobne avtorske in ljudske glasbe Godibodi, ki ga organizira glasbena hiša Celinka.si, bo letos potekal med 4. in 8. junijem v petih slovenskih mestih. Tudi tokrat bo osrednje prizorišče letni vrt Hostla Celica v Ljubljani, festival pa se bo selil še v Koper, Kranj, Maribor in na Ptuj. Po besedah umetniškega vodje festivala Janeza Dovča želijo letos opozoriti na mlajše generacije glasbenikov. Nove glasbene izdelke, ki so izšli pod okriljem glasbene hiše Celinka.si, bodo na festivalu predstavili dvojec Bas in Glas, skupina Jurki & Basisti in Andrej Trobentar & Dar. Več>>

Festival bodo v Ljubljani odprli duet Gregor & Nina Volk s priredbami koroških in gorenjskih ljudskih pesmi in zasedba Čedahuči, ki bo predstavila pesmi iz nove plošče Severnica–zgodbe o odhajanju. V Kranju bo nastopila zasedba Uršula Ramoveš in fantje z Jazbecove grape.

Drugi dan bo eden od osrednjih dogodkov letni koncert Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija, na katerem bo nastopilo okoli 60 glasbenikov, med drugim tudi zasedba Cintare, Katice in Vruja. V Kopru bo nastopil duet Metod Banko & Teo Collori.

V petek bo svoj novi album Dar predstavil Andrej Trobentar, ki so ga kritiki in uredniki uvrstili med deset najboljših domačih rock pevcev vseh časov, sledil bo nastop zasedbe Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape, v Mariboru pa bosta nastopila Aphra Tesla & Igor Bezget.

Naslednji dan sledita še koncerta zasedb Bas & Glas in Jurki & Basisti, ki bosta prav tako predstavili nova albuma, na Ptuju pa Aphra Tesla & Igor Bezget. Festival se bo zaključil 8. junija v Kranju, kjer bodo nastopili Jurki & Basisti.

V spremljevalnem programu bo na ogled fotografska razstava Bojana Stepančiča z utrinki z lanskega festivala, pripravili bodo okroglo mizo Resonančnost–v glasbi, umetnosti, znanosti, filozofiji in življenju, bobnarsko delavnico z Ninom Mureškičem, glasbeno delavnico za otroke  z Majo Pihler Stermecki. Letošnji novosti sta Godibodi blog, ki ga bodo objavljali na festivalski spletni strani ter spletni radio Godibodi, ki bo predvajal skladbe z zgoščenk, izdanih pri založbi Celinka.