Damjana Kolar

 |  Kultura

Začenja se 10. Kino Otok

Grigris

Grigris

Staro mestno jedro Izole se bo med 4. in 8. junijem spet spremenilo v pravi filmski otok, saj se bo s slovesno otvoritvijo začel 10. mednarodni filmski festival Kino Otok–Isola Cinema, ki bo tudi letos gostil pisano paleto filmskih ustvarjalcev in pester nabor filmov z vsega sveta. V središču letošnjega programa bodo kinematografije Indije, ki je lani praznovala stoletnico, Galicije in jugovzhodne Evrope. Več>>

Jubilejno izdajo festivala bo odprla družbeno-kritična drama Grigris, večkrat nagrajenega festivalskega veterana, čadskega režiserja Mahamata-Saleha Harouna. Gre za zgodbo o mladeniču, ki kljub izjemnemu plesnemu talentu trpko okuša revščino in odrinjenost na rob družbe. „Kljub temu, da ima film v svoji srži nekaj izrazito grenkobnega in celo srhljivega, ne more drugače, kot da se srečno izteče,“ pravi njegova botra Gabriela Babnik.

Indijska kinematografija, ki je lani praznovala stoletnico, se bo v Izoli predstavila s tremi filmi: znamenito klasiko Raja Kapoorja Potepuh, dokumentarcem Odločitev in Izžarevanjem v režiji Shajija N. Karuna, ki je bil gost že na prvem festivalu Kino Otok. V sekciji Signali se bodo s tremi celovečerci in serijo kratkih filmov predstavili ustvarjalci iz španske Galicije, na ogled pa bodo tudi filmi iz sosednjih držav; med drugim italijanski film z Brankom Završanom v glavni vlogi ter kratki filmi avstrijskega eksperimentalnega filmarja Siegfrieda A. Fruhaufa.

Poleg tega bodo predvajali še sklop kratkih filmov filmskega festivala v Oberhausnu z naslovom Latinskoameriško doživetje, v Silvanovem zalivu znamenito Evropo 51 v režiji Roberta Rossellinija, v sekciji 35mm kult-ure pa se bodo s filmom Gaba Klingerja Dvojna igra: James Benning in Richard Linklater poklonili dvema velikanoma ameriške neodvisne filmske produkcije.

Tudi za najmlajše bo dobro poskrbljeno, saj bodo v sklopu sekcije Podmornica med drugim predvajali kratke animirane filme Kolje Sakside iz serije Koyaa, prisrčno pripoved o kurdskih bratih Bekas ter film mojstra burleske Busterja Keatona Sherlock Holmes ml.