Predčasne volitve

19. številka Mladine je polna sestavkov o bližnjih volitvah. Največ je govora o predčasnih državnozborskih, ki bodo že drugič v zadnjih dveh letih. Te volitve Slovenci pričakujemo še bolj razklani kot doslej. Če je doslej veljalo, da imamo nespravljivo levico in desnico, je danes stanje tako, da imamo razklano tudi levico in desnico. Tako razklani pa od volitev ne moremo pričakovati nič, kar bi nas lahko pripeljalo do stabilne, ali celo učinkovite vlade. Dve stranki na desnici namreč trdita, da s predsednikom tretje zaradi pravnomočne obsodbe ne moreta sodelovati. Na levici pa stranke druga drugi »kradejo« volivce in si izmišljajo razlike, ki ji vidijo samo one. Borba za oblast je še vedno na prvem mestu , država in dobrobit državljanov pa v drugem planu. Poleg že obstoječih, tako imenovanih levih strank, pa se nam sedaj obeta še vsaj pol ducata novih, kar bo volivce še bolj zmedlo in povečalo število tistih, ki se že leta volitev ne udeležujejo. Glede na volilni prag je prav na levici mogoče pričakovati, da se jih kar nekaj ne bo uvrstilo v parlament. Glasovi teh strank pa se bodo po volilnem zakonu razdelili približno na polovico med levico in desnico. Torej bo vsak drugi volivec leve stranke, ki ne bo uspela preseči volilnega praga, v resnici glasoval za desnico.

Levica, če hoče uspeti mora že pred volitvami skleniti nekaj koalicij in močna, z enotnim programom iti na volitve. Najpomembneje pa bi bilo, da se vodilni člani teh strank ne bi pehali za ministrske in položaje državnih sekretarjev, ampak bi obljubili, da jih bodo zasedli tisti, ki so strokovno sposobni in pripravljeni izvajati določen program in so osebnostno neoporečni. Najbolje bi bilo, če bi se levica poenotila in ustanovila Stranko zdravega razuma. Taka stranka bi prav gotovo poleg velikega števila volivcev privabila tudi volivce, ki doslej svoje demokratične pravice doslej večinoma niso izkoristili. Naj zaključim s provokativno trditvijo: rezultate volitev ne odločajo samo tisti volivci, ki gredo na volitve ampak tudi tista tretjina, ki jih bojkotirajo. Vprašajmo se kaj bi lahko bilo, če bi ta tretjina volila levo ali desno , ali bi zmagovalci ostali isti? Tudi o tem bi bilo pametno razmisliti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.