MLADINA

16. 6. 2014  |  Evropske volitve 2014

Franc Bogovič, evropski poslanec

Novoizvoljeni evropski poslanec se bo zavzemal za bolj trajnostno pridelavo in potrošnjo, za varovanje čistih voda, za prehod na gospodarstvo z bolj učinkovito rabo virov, se boril proti podnebnim spremembam ter za razvoj in zagotovitev trajnostnega kmetijstva skozi subvencije. Več >>

Koga bi podprli za predsednika Evropske komisije? Bi moral to postati eden od kandidatov, ki so jih stranke Evropskega parlamenta predlagale med predvolilno kampanjo, ali pa menite, da lahko Evropski svet odloči samostojno?
Kot predsednik SLS, ki je prva izmed slovenskih strank postala polnopravna članica EPP, vsekakor za predsednika Evropske komisije podpiram kandidata EPP Jeana-Clauda Junckerja.

Kako boste izbrali asistente in sodelavce v Evropskem parlamentu?
Kriterij za izbiro asistentov in sodelavcev v Evropskem parlamentu bodo njihova strokovna znanja pa tudi izkušnje na strokovnih področjih, ki jih bom v EP pokrival.

Bi podprli oz. predlagali zmanjšanje ugodnosti evropskih poslancev po izteku mandata? Poslanci so upravičeni do nadomestila v višini njihove siceršnje plače, in sicer za toliko mesecev, kolikor let so odslužili v evropskem parlamentu. Poleg tega jim/vam bo pripadala tudi višja pokojnina.
Podprl bi določanje višine nadomestila glede na učinkovitost posameznega poslanca v EP. Poslansko delo je resno in odgovorno, a ga je verjetno moč opravljati bolj ali pa manj aktivno. Poslanci, ki vložijo relevantne pobude ali oddajo poročila, na osnovi katerih se zgodi kakšen premik v evropski zakonodaji, bi si po mojem mnenju zaslužili višje nadomestilo kot tisti, ki »pobirajo sejnine«. Popolnoma neučinkoviti poslanci ne bi bili upravičeni do nadomestila.

Član katerega parlamentarnega odbora boste poskušali postati? Zakaj?
Eno izmed področij, kjer imam veliko izkušenj kot nekdanji minister, je kmetijstvo, zato bom poskusil postati član Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja v EP. Tu Slovenija še ni imela svojega zastopnika in zdi se mi skrajni čas, da ga dobi. Država, ki ima toliko naravnih danosti, obdelovalnih površin in potenciala za pridelavo kakovostne in hrane, kot Slovenija, mora svoj glas dobiti tudi v EP. Prizadeval si bom tudi za članstvo v Odboru za regionalni razvoj, saj gre za področje, na katerem bomo morali v Sloveniji še veliko narediti. S svojim morebitnim članstvom v navedenem odboru se bom po svojih najboljših močeh trudil za uspešnejše črpanje sredstev evropskih skladov.

Katerim temam se nameravate posebej posvetiti pri obravnavi in sprejemanju ukrepov s področja varovanja okolja in zmanjšanja posledic podnebnih sprememb?
Pred volitvami v Evropski parlament sem podpisal zavezo WWF, saj se strinjam s prednostnimi nalogami, ki so tam zapisane. Med drugim sem se zavezal, da se bom kot evropski poslanec zavzemal za bolj trajnostno pridelavo in potrošnjo, za varovanje čistih voda, boril proti podnebnim spremembam, zavzemal za prehod na gospodarstvo z bolj učinkovito rabo virov, kar bo vplivalo tudi na gospodarsko rast v EU, ter za razvoj in zagotovitev trajnostnega kmetijstva skozi subvencije.

Katera področja se Vam zdijo najbolj sporna v prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA? Na katera področja se boste zaradi dvomov najbolj osredotočili?
Čezatlantski trgovinski sporazum med EU in ZDA, o katerem pogajanja med Evropsko komisijo in ameriško vlado še potekajo, je nedvomno eden pomembnejših strateških dokumentov, ki jih bo EU potrjevala v bližnji preteklosti in bo imel zelo pozitivne učinke na medcelinsko trgovino. Glavni cilj dokumenta je zmanjšanje carinskih, administrativnih in ostalih omejitev pri poslovanju med EU in ZDA, kar bo izboljšalo medsebojno blagovno menjavo in poenostavilo investicije.
Sam bom pozoren na to, da se na področjih, ki zadevajo zdravje posameznika (zdravstveni in okoljski standardi, standardi na področju gensko spremenjenih organizmov, kakovost in sledljivost prehrambenih proizvodov,…) ohranijo takšna pravila, ki ne predstavljajo tveganja za njegovo zdravje ali življenje. Prepričan sem, da se bodo pogajanja med EU in ZDA glede trgovinskega sporazuma zaključila s kompromisom, ki bo dober za obe strani, saj medsebojna blagovna menjava ne bo več obremenjena s tolikšnimi dajatvami kot je trenutno. To pa se bo v obliki cenejših izdelkov poznalo tudi v žepu slehernega evropskega potrošnika.

V Evropskem parlamentu boste odločali o predlogu pravil za poostritev nadzora v prehranski verigi in ukrepih za boj proti goljufijam s hrano, kakršna je bila afera s konjskim mesom. Kakšno bo vaše stališče v razpravi in odločanju o tem predlogu?
Afera s »konjskimi lazanjami« je razkrila, kako pomembna in potrebna je sledljivost nad prehrambenimi izdelki, od njive do mize. Popolnoma soglašam s tem, da je treba izvajati poostren nadzor nad kakovostjo hrane, njenim izvorom in tudi podatki, zapisanimi na etiketah. Cilj vseh nas mora biti zagotavljanje popolne obveščenosti potrošnikov in popolna varnost prehrambenih izdelkov. Sam zagovarjam krajše transportne poti živih živali in čim višjo stopnjo sledljivosti mesnih in preostalih prehrambenih izdelkov. In takšna stališča bom med drugim zagovarjal tudi v Evropskem parlamentu. Naša pravica je, da vemo, kaj jemo! (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."