Damjana Kolar

 |  Kultura

Sladko brezdelje

V Projektnem prostoru Aksioma bo od 18. junija do 4. julija na ogled razstava del z naslovom Dolce far niente, multimedijskega umetnika Saša Sedlačka. Gre za serijo ročno izdelanih čokoladnih figuric z motivi protestnika, prostitutke, samomorilke, ulične glasbenice, narkomana in berača, ki so več kot primerne za osebna darila, prireditve, protokolarna darila.Več>>

Umetnik je predlog, da čokolade Dolce far niente, postanejo protokolarno darilo, poslal predsedniku RS Borutu Pahorju, saj meni, "da bi morala protokolarna darila izražati duh časa, v katerem živimo. Podobe revščine, obupa, protestov, ljudi v stiski … so prizori, ki nikakor niso novi, sta pa vsekakor novi njihova številnost in neposredna bližina," vendar njegov predlog ni bil sprejet. Pri postopku izdelave teh slaščičarsko-kiparskih skulptur je uporabil najsodobnejše tehnologije, od 3D-modeliranja do 3D-tiskanja, kar simbolično kaže na potencialne pasti tehnološkega razvoja, ki sicer oglašuje veliko pozitivnih novosti, vendar v novi ekonomski blagovni izmenjevalni ureditvi skriva nevarnost izgube dela za celo vrsto ljudi.

Sašo Sedlaček v svojih delih obravnava aktualne družbene fenomene, pri tem pa opozarja predvsem na odgovornost pri poseganju v okolje in pri odločanju o družbenih vprašanjih.V seriji projektov iz zadnjih let, kaže na različne inovativne in alternativne oblike delovanja (še posebej je izpostavljena praksa recikliranja), nemalokrat z veliko humorja. Za svoje delo je prejel več nagrad doma in v tujini, udeležil se je petih umetniških rezidenc, razstavljal pa je v Sloveniji, na Japonskem, Tajvanu, v ZDA, Avstriji, Nemčiji, Švici, Franciji, Belgiji, Italiji, na Hrvaškem, v Srbiji, Rusiji, Estoniji, med drugim tudi v tako pomembnih razstaviščih, kot sta dunajska Seccesion in Lentos Museum v Linzu,  ter sodeloval na velikih mednarodnih bienalih (Tajpej, Tajvan, 2008 in Ogaki, Japonska, 2006) in festivalih kot so Transmediale, Ars Electronica in ISEA.

O projektu Dolce far niente je v Mladini pisala tudi Petra Tihole.