Igor Mekina

 |  Družba

S pisalnimi stroji nad vohunjenje

Ruske tajne službe svoje najbolj zaupne dokumente po novem zapisujejo samo še na papir in to ob pomoči stare, zanesljive tehnologije iz prejšnjega stoletja – nemških pisalnih strojev

Stari dobri pisalni stroj zna ohraniti svoje skrivnosti.

Stari dobri pisalni stroj zna ohraniti svoje skrivnosti.
© Arhiv Mladine

Razkritja Edwarda Snowdena o vsesplošnem vohunjenju, ki ga izvajajo obveščevalne službe zahodnih 'petih očes' so tudi v Rusiji povzročila uveljavljanje novih – oziroma starih – metod zapisovanja zaupnih podatkov. Namesto izmišljanja vse bolj zapletenih šifer, ki jih je znova mogoče razbiti s pomočjo izjemno močnih računalnikov, so v Rusiji ubrali drugačno pot. Da bi dosegli večjo varnost svojih komunikacij, so pri zapisovanju najbolj zaupnih dokumentov znova prešli na zapisovanje s pomočjo dobrih, starih pisalnih strojev. S tem so torej odšli v nazaj v času in hkrati naprej v prihodnost. Ruska obveščevalna služba FSO je namreč pravkar objavila javno ponudbo za nakup več sto pisalnih strojev. Izbrani naj bi bili nemški električni pisalni stroji Triumph Adler Twen 180 in Olympia Comfort. VEČ>>

Olympia, ki ima sedež v Hattingenu v severni Vestfaliji, je potrdila, da so ruska podjetja v zadnjem času naročila 20 električnih pisalnih strojev skupaj s trakovi s črnilom. Vsak naj bi stal 200 dolarjev. Po poročanju časnika Izvestija se v ruskih tajnih službah vse izjemno pomembne informacije v zadnjem času shranjujejo samo še na papirju in ne več na elektronski način, vse to pa zaradi varnosti. To pa po navedbah nekdanjega direktorja tajne službe FSB Nikolaja Kovaljova naj ne bi veljalo samo za tajne službe (predvsem FSB), pač pa tudi za obrambno ministrstvo in notranje ministrstvo. Nikolaj Kovaljov je še dejal, da je v zadnjem času postalo popularno tudi »pisanje z rokami«.

Zakaj je vse to potrebno, pa kažejo tudi zadnji dogodki – po eni strani so imele zahodne obveščevalne službe po lastnem priznanju veliko težav, da bi pravočasno ugotovile namere Rusije in vsebino komunikacij med ruskimi enotami na Krimu in ob ukrajinsko-ruski meji, po drugi strani pa tudi podatki o tem, kako britanska vlada smatra elektronsko vohunjenje brez sodnega nadzora za nekaj povsem legitimnega, dokazujejo ranljivost vseh elektronskih načinov komunikacije. Velika Britanija je po najnovejših navedbah najpomembnejših državnih služb prepričana, da ima pravico do vohunjenja spletnih aktivnosti britanskih državljanov, ki se odvijajo na ameriških strežnikih in vključujejo na primer Google, Facebook, Twitter in YouTube. To trdi Urad za varnost in protiterorizem britanske vohunske agencije GCHQ v dokumentih, ki jih je podpisal generalni direktor urada Charles Farr. Takšnemu načinu domnevno legitimnega vohunjenja pa nasprotujejo organizacije Privacy International, Amnesty International, Liberty in številne druge.

V skladu z britansko zakonodajo, ki omogoča prisluškovanje oziroma zakonu RIPA, je posamično dovoljenje za prisluškovaje v VB potrebno za prestrezanje vseh komunikacij, oziroma tistih, ki se odvijajo na ozemlju Velike Britanije. Za pridobitev posamičnega naloga za preiskavo morajo preiskovalni organi za sodnika zbrati precej podatkov glede sumov nezakonitih dejavnosti. Pri prestrezanju podatkov izven meja Velike Britanije in strežnikih Googla ali Facebooka, ki imajo strežnike v ZDA, pa si Velika Britanija pridružuje pravno opravičilo za množično vohunjenje brez kakršnihkoli posebnih dovoljenj in brez potrebe, da bi posameznike, ki jih preiskujejo, najprej osumili kakršnegakoli prekrška.

Na ta način britanski organi sicer ne smejo prestreči elektronske pošte, ki jo neka oseba v Veliki Britaniji pošlje drugi osebi v veliki Britaniji – pa čeprav preko ameriškega strežnika – lahko pa preiskujejo vse, kar je shranjeno zunaj meja velike Britanije, torej vsa iskanja uporabnikov, vsa sporočila preko Facebooka, vse tvite in podobno. Gre za prvo uradno obrambo britanskih aktivnosti, britanska organizacija Privacy International pa je zaradi takšnih postopkov proti GCHQ že sprožila tožbo, v kateri dokazuje nezakonitost tega ravnanja. Britanska pravna obramba pa je prinesla tudi nekaj novih odkritij. »Zmeraj smo bili prepričani, da program Tempora omogoča nezakonito profiliranje ljudi izven Velike Britanije. Toda sedaj smo izvedeli, da GCHQ intenzivno vohuni tudi za britanskimi državljani…Takšno ravnanje s strani uveljavljenih demokracij predstavlja izjemno zaskrbljujoč presedan za represivne režime po vsem svetu,« je prepričan Shahzad Ahmad, direktor organizacije Biti za vse.

Za preprečevanje takšnega vohunjenja seveda obstaja enostavna rešitev, ki pa je, kot kaže ruski primer, praktična in izvedljiva samo za velike tajne službe – prehod na pisalne stroje, dobro, staro tehnologijo prejšnjega stoletja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.