Meteor

Ta zapis ni namenjen obrambi stranke in njenega predsednika Mira Cerarja. Uveljavljeni pravnik moje pomoči ne potrebuje. Gre le za opažanje dogajanja in razumevanje razlogov nastanka in oceno realne moči novih strank, v prizadevanju za dobre gospodarsko-socialne pogoje za življenje ljudi in izboljšanje politične kulture dialoga pred državnozborskimi volitvami. Opažamo tudi spremembe v ravnanju uveljavljenih političnih strank. Leve hočejo „prehitevati po desni“, zato se podobno misleči družijo in bratijo. Vse novonastale stanke pa so v nezavidljivem položaju, kajti „modra“ odločitev „liderja vseh državljanov“ Slovenije o predčasnih volitvah umeščenih v obdobje uživanja ob hladnem pivu in osvežujočem sladoledu, jih potiska na stranski tir.

Kaj konkretno nam nove stranke v mesecu dni lahko ponudijo in zakaj vse tega še ne storijo? Tako razumem vprašanje kolumnista dr. Tadeja Trohe v Dnevniku, ko niza svoje poglede o stranki Mira Cerarja. Zapis teče o (ne)zaznavi konkretnih problemov in videnja konkretnih rešitev politično gospodarskih zavozlank, ki pritiskajo na ljudi.

V verigi znanih težav izstopajo največje:

1. Korupcija v finančnih ustanovah (kjer se pretaka kri, gomazijo pijavke - vodi DUTB)

2. Korupcija v zdravstvu (ministri po vrsti klecajo pod pritiski lobijev).

3. Pohlep novodobnih delodajalcev po (hitrem) bogastvu, ki poganja izčrpavanje in potapljanje podjetij, ter neustavljivo povečuje število brezposelnih „delojemalcev“, zato vsesplošno seje revščino (akterje poznamo, nekaj jih že sedi).

4. Prikriti tajkunski „odkupi“ tujih „vlagateljev“, ki za garancijo nakupa ponudijo bankam kar premoženje prevzetih podjetij (tuje hočemo, svojega nimamo - znana zgodba).

5. Pohlevno ravnanje vlade po direktivah EU, ki uničujejo socialno državo (podiranje gmotnih temeljev z brezglavo prodajo vsevprek).

6. Pohlepne in koruptivne politično-cerkvene naveze, ki pod pretvezo „zveličanja“ predanim vernikom neposredno jemljejo prihranke, vsem ostalim pa posredno (Mariborska nadškofija - DUTB).

7. Zloglasni ZJUF še velja.

8. Poslanci državnega zbora ne znajo ali nočejo uveljaviti voljo volivcev. Raje se skrivajo v zavetju svojih strank. To velja za pozicijo in opozicijo. Isti politični veljaki se vedno znova in povsod pojavljajo kot odločujoči faktorji v vladi, parlamentu in drugih državnih organih ter raznoraznih komisijah.

Kaj torej v tej politično-gospodarski zmešnjavi konkretno lahko storijo novonastale stranke? Skušajo nagovoriti bodoče volivce k podpori za temeljne gospodarske spremembe, korektno kulturo političnega dialoga in za odgovornejše ravnanje v vodenju države Slovenije (smo pri vrhu držav evropske celine -po korupciji).

Kaj nam obljublja stranka Mira Cerarja? Konkretnega programa reševanja konkretnih problemov ni obelodanila, morda noče tvegati, da je katera od (pre)dolgo let delujočih stank ne bi obtožila plagiata. Vsekakor pa mi dober vtis o voditelju stranke vzbuja njegovo minulo delo. Vztrajno prizadevanje za izboljšanje politične kulture je v obstoječo strankarsko mlakužo dodalo nekaj svežine. Ob tem ni šlo za kritike pomembnih mož in žena politične srenje, pač pa za konkretne predloge o kulturi dialoga in tudi za zamisli izboljšanja gospodarskih in socialnih razmer. Zaveda se, da je glavnina problemov, ki so nastajali tudi zaradi prenapihnjenega balona tveganega kapitala, težko rešljivih. Vsekakor pa ne od danes do jutri. Nastajali so več kot dvajset let. Socialne krivice so se rojevale z denacionalizacijo in nenadzorovanim vračanjem premoženja v naravi. Nadaljevale so se z ukinitvijo in razgrabitvijo družbene lastnine, z ropanjem bank in izčrpavanjem podjetij .

Vsakdo, ki ga skrbi prihodnost naše mlade države, si je izoblikoval svoje mnenje in videnje njenega bodočega razvoja. Politične stranke, prvobitne in novonastale, se ubadajo z odločitvijo naše prve vlade in parlamenta, da krenemo po poti kapitalizma. Vsa politična srenja se bo prav kmalu soočila z vedno odločnejšo zahtevo državljanov Slovenije: če že imamo kapitalizem, ga iz plenilskega preuredimo v človeškega, ljudem prijaznejšega. V tem vidim glavni motiv ustanovitve politične stranke Mira Cerarja. Tako ga razumem in v takšnem duhu je potekalo njegovo dosedanje delo. S programom bo slej ko prej konkretiziral to zamisel in ne vidim razloga, da je ne bi nadgrajeval bodisi v državnem zboru, morda tudi v vladi.

Če je takšna zasnova delovanja stranke Mira Cerarja zasuk v desno, potem bo treba na novo opredeliti pojmovanje in dosedanje razumevanje politične levice in desnice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.