Damjana Kolar

, 10:00  |  Kultura

Se vidimo na ulici!

Cia.La Tal

Cia.La Tal

V desetih slovenskih mestih (Kranj, Maribor, Sežana, Celje, Nova Gorica, Krško, Izola, Šoštanj, Ljubljana, Ruše) bo od 26. junija do 8. julija gostoval mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, katerega rdeča nit je tkanina mesta. Na letošnji, že sedemnajsti izdaji festivala se bo predstavilo 42 nastopajočih skupin iz 12 držav, ki bo tako v družbi Ane Desetnice to poletje sestavljalo svojo tkanino mesta. Barvito, slikovito, polno vzorcev, odtenkov in vsebin. Več>>

"Ulično gledališče ima zelo močno socialno komponento. Združuje ljudi, odpira prostore in prav na tem področju želimo, da se festival razvija tudi naprej. Zanima nas, kako si ljudje organizirajo svoje življenje, kako si stkejo niti svojega življenja. Te niti tvorijo tkanino mesta. Če pogledamo še širše, je tudi sama urbana struktura neke vrste tkanina. Skratka gre za povezovanje ljudi v socialnem okviru znotraj festivala. In v luči spoznavanja številnih povezav in tkanja novih vezi je prav, da s pomočjo Ane Desetnice spoznamo tudi svoje mesto," pravi vodja Gledališča Ane Monro Goro Osojnik.

V Ljubljani bodo na ogled kar štiri predstave, ki vsaka na svoj način obiskovalcem razkrivajo mesto. Ljubljanske zgodbe v izvedbi Gledališča Ane Monro vas bodo popeljale skozi več kot 500 let bogate zgodovine Gornjega trga. Le Grand Big Tour (with cheese) v izvedbi Teatra Narobov je teatralični vodeni ogled mesta, ki se igra s predstavitvami mesta, kot jih ustvarja turizem. Pocestnica v izvedbi KUD Ljud je posebna galerija na prostem, ki vsakdanje elemente Ljubljane preobrazi v umetniška dela. Hodi mesto, Braneta Zormana in Irene Pivke pa je večmedijska predstava, ki gledalcem omogoča, da prek zvočnih slik, vtisnjenih v natančno izbrane lokacije v središču mesta, prehaja med fiktivnimi in realnimi situacijami. Obiskovalci se bodo lahko odpravili tudi po Ljubljanski multikulturni poti, ki jo sestavlja šest vodenih ogledov, ki jih je pripravila Bošnjaška kulturna zveza Slovenije, v okviru projekta Mesto kultur, ki raziskuje manjšinsko in drugo manj znano kulturno dediščino na območju Ljubljane.

Posebno vsebinsko pozornost pa festival namenja tudi humorju, maskam in klovnom (paradni ples v maskah v izvedbi Faber Teater, ruski Teater Miniatjur s huliganskim gledališčem, španska zasedba Cia. La Tal z neverjetno skrinjo, estonski Dan le Man s tantrično komedijo) ter domači produkciji. Predstavila se bo tudi nova generacija šuglarjev, ki se izobražujejo na šoli uličnega gledališča Ane Monro. Pod režisersko taktirko Alenke Marinič in Justina Durela bo mlada generacija združila moči z izkušenimi uličnimi artisti v predstavi Romeo in Julija–v maskah, po načelih commedie dell' arte. Pripravljajo tudi Šuglino mednarodno poletno šolo (od 26. 6. do 5. 7.), ki je namenjena aktivnim ustvarjalcem in študentom različnih področij uprizoritvenih umetnosti, glasbenikom, likovnikom in drugim umetnikom, ki jih zanimajo zakonitosti ustvarjanja na ulici.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.