Damjana Kolar

, 11:00  |  Kultura

10 let Moonlee Records

Na Letnem vrtu in v Gala hali na Metelkovi bo v soboto 28. junija potekal festival Moonleejada ob 10. obletnici neodvisne glasbene založbe Moonlee Records, ki je pod svoje okrilje sprejela različne glasbene skupine iz območja bivše Jugoslavije, danes pa velja za eno pomembnejših tovrstnih založb v tem delu Evrope.Več>>

"Zakaj je dobro, da imamo takšne založbe, kot je Moonlee? Ker agilno razbija zatohlost lažnega zvezdništva in glamurja, ki se je strupeno zajedel v družbeno tkivo. Ker ruši predvidljivost in uniformiranost. Ker ima bende, ki prodirajo na vse strani neba. Ker gori od entuziazma, internacionalizma in solidarnosti. Ker ne pristaja na godrnjanje o majhnosti trga, medijski zaplankanosti in državni (ne)pomoči. Ker je katapult svobode brez iluzij. Ker je resnična in otipljiva. Ker nudi in kaže drug(ačn)o pot," je v Dnevniku zapisal Igor Bašin-BIGor.

Na letošnjem festivalu se bodo predstavile skupine različnih glasbenih žanrov iz Srbije, Hrvaške in Slovenije. Iz Beograda prihajajo Repetitor, garažno-rockerski-post-punk trio, ki je že s svojim prvim albumom Sve što vidim je prvi put osvojil občinstvo in kritike, s svojimi energičnimi nastopi pa v zadnjem letu osvaja tudi evropske odre. Iz Hrvaške prihajajo punk rokerji Debeli Precjednik/Fat Prezident, ki letos praznujejo že 20-letnico delovanja ter skupina Lunar, ki velja za pionirje instrumentalnega post-rocka na Balkanskem polotoku in se po devetih letih vrača v Ljubljano.

Domače barve bodo zastopali razigrani domači multižanrski trio TRUS!, ki je v lanskem letu izdal kar dve plošči, njihov prvenec First Step je bil celo izbran za najboljši domači album leta 2013 ter Kleemar, ki je sodeloval na njihovi drugi plošči Banana Split in bo predstavil svojo minimalistično ambientalno in melanholično IDM elektroniko. Za plesno vzdušje skozi celoten večer bodo poskrbeli posebni gostje DJ/VJ Samo Sloga Sound System iz Novega Sada.