Damjana Kolar

 |  Kultura

Ostanki mesta v parku Tivoli

© Matjaž Kačičnik

V produkciji Muzeja in galerij mesta Ljubljana ter Zavoda za turizem Ljubljana bo od 1. julija do 1. septembra na Jakopičevem sprehajališču v Parku Tivoli na ogled fotografska razstava Ostanki mesta, ki je nastala v okviru projekta Emona 2000. Sestavljajo jo fotografije na temo ostankov nekdanjih civilizacij in naselbin iz dveh različnih sklopov: prvi je kuratorski izbor šestih fotografskih serij avtorskih in dokumentarnih fotografij, drugi sklop pa sestavljajo fotografije, izbrane na natečaju Ostanki mesta + Foto Emona. Več>>

Z razstavo želijo predvsem opozoriti na nujnost in možnost refleksije, na razmislek o tem, kako neločljivo smo povezani s svojo preteklostjo. "Fotografija je eden od medijev z izjemno sporočilno močjo, ki lahko ponuja najraznovrstnejše poglede, pri čemer sta odločilna fotografovo oko in njegov specifični pogled skozi objektiv. Fotograf je tisti, ki lahko skozi svoj objektiv vnaša zgodbe in občutja v povsem običajne prizore, ki nas obkrožajo. Poglede nanje lahko ujame v drugačni luči in iz samosvojega zornega kota. Ruševine in ostanki preteklosti so včasih bolj, drugič manj monumentalne skladovnice kamenja in zemlje; zato so posebej zanimiv izziv za fotografa, ki želi skozi podobo povezati zgodbe ljudi, ki so tod mimo stopali nekoč in ki mimo ruševin hitijo danes," je zapisala kustosinja Marija Skočir.

Predstavljene fotografije so iz dveh različnih sklopov: prvi je kuratorski izbor šestih fotografskih serij avtorskih in dokumentarnih fotografij. Arheološka reportaža iz let 1961–1963 iz arhiva Mestnega muzeja je nastala ob izkopavanjih na današnjem Trgu republike. Sledi ji vpogled fotografa Matevža Paternostra v dogajanje v letih 2009/2010, ko so arheologi raziskovali koliščarsko naselbino na Špici. Fotografije iz arhiva Hrvaškega restavratorskega zavoda prikazujejo podvodne arheološke raziskave na polotoku Vižula v bližini Medulina. Matjaž Kačičnik predstavlja fotografije izkopavanj in restavratorskih posegov v Egiptu. Marko Hutter je v Istanbulu na snemanju dokumentarno-igranega filma Mesto na presečišču (RTV Slovenija) v objektiv ujel utrip multikulturnega mesta in njegovih prebivalcev. Fotografije slovenskega arhitekturnega fotografa Damjana Galeta (1946–1993) pa zgovorno pripovedujejo, kako zelo pomembno je razumevanje form antične grške in rimske arhitekture.

V drugem sklopu serije avtorskih fotografij prekinjajo in dopolnjujejo fotografije devetih avtorjev, izbranih na natečaju v izvedbi Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter Galerije Photon, ki tematizirajo Ljubljano in predvsem ostanke Emone ter izbor del, ki so na ogled na razstavi Foto Emona na Krakovskem nabrežju.