Igor Mekina

 |  Svet

Cryptone: kmalu objava vseh Snowdenovih dokumentov

Spletna stran Cryptone je sporočila, da naj bi bili še do konca meseca julija objavljeni vsi dokumenti Edwarda Snowdena, in to zato da bi se - »zaustavila vojna«. Julij bo vroč. Več >>

Gre za spletno stran, ki se je z razkrivanjem zaupnih dokumentov ukvarjala že desetletje pred WikiLeaksom. Če se bo napovedana objava res zgodila, je sicer težko z gotovostjo napovedati (še posebej potem, ko je po intervenciji ameriške vlade Intercept v zadnjem trenutku odpovedal objavo imen ameriških državljanov, ki jih nadzoruje NSA), vendar gre za vsekakor eno od najbolj »eksplozivnih« napovedi, od kar je pred več kot letom dni Edward Snowden razkril tajne dokumente NSA in nato poiskal zatočišče v Rusiji. 

Cryptone je svojo napoved objavil preko Twitterja s serijo kratkih komentarjev. »V juliju objavljeni vsi Snowdenovi dokumenti. Julij je mesec, v katerem se začne vojna, razen če jo onemogoči popolno razkritje vseh kompromitirajočih Snowdenovih dokumentov. Ko se vojna začne, nobene možnosti za razkritje. Edini način, da se prepreči vojna. Vojni hujskači so na pohodu. In, da, državljani, ki imajo Snowdenove dokumente, bodo naredili pravo stvar,« piše na njihovem nalogu. Za kaj natančno naj bi šlo, iz teh kratkih sporočil ni mogoče ugotoviti.

Res pa je, da bo mesec julij res »vroč« tudi v obveščevalnem in »hekerskem« smislu, saj bo letos v New Yorku od 18. julija naprej potekala konferenca »hekerjev planeta zemlje« (HOPE), ki poteka vsako drugo leto, medtem ko bo znani Aspen Institute ta vikend organiziral varnostni forum, na katerem bodo sodelovali najpomembnejši obveščevalci sveta, med njimi tudi nekdanja direktorja NSA Keith Alexander in Michael Hayden.

Ob razkrivanju Snowdenovih dokumentov bi lahko imel veliko vlogo tudi Daniel Ellsberg, nekdanji uslužbenec State Departmenta, ki je z razkrivanjem »pentagonskih papirjev« New York Timesu pokazal na vse laži in prevare ameriške vlade ob prikrivanju prave resnice o vietnamski vojni. Ellsberg naj bi imel enega od najpomembnejših govorov na konferenci HOPE, Cryptone pa že vnaprej opozarja na pomen njegovega govora in še enega neznanega gosta na konferenci.

Novinar Vocativa Eric Markowitz je za več podrobnosti zaprosil ustanovitelja Cryptoma Johna Younga, vendar je Cryptone zgolj objavil dopisovanje z novinarjem, ki ni razkrilo več podrobnosti. »Julij je mesec protivohunskega in vohunskega dogodka, HOPE in varnostnega foruma inštituta Aspen. Obe strani bosta zagovarjali svoje interese, z dramatičnimi odkritji s strani medijev in pomembnimi govorci. V Aspnu gre za seznam zvezd iz vrst vojaških in vohunskih uradnikov, obrambne industrije in osrednjih medijev, ki bodo paradirali s tezo o potrebi boja zoper Snowdene in člane WikiLeaksa in ki ne razumejo, kako drago in škodljivo je njihovo vzpodbujanje vojne v imenu vohunstva in nacionalne varnosti,« opozarja Cryptone, ki bo v nasprotju s tem zbiral denar za svoj projekt preko Kickstarterja, kjer so doslej z mikro plačili že zbrali 14 000 dolarjev. 

Vse skupaj je zanimivo tudi zato, ker je doslej najbolj znan uporabnik Snowdenovih dokumentov – Glenn Greenwald, ki je iz Guardiana prešel na stran Intercepta – za 1.julij napovedal razkritje seznama ameriških državljanov, ki so »tarča« prisluškovanja ameriške obveščevalne agencije NSA. Vendar je bil članek, na katerem naj bi Greenwald delal tri mesece pred objavo ustavljen v zadnjem trenutku. »Po treh mesecih dela na zgodbi je USG (vlada ZDA) danes nenadoma vložila zahteve, sporočene v zadnjem trenutku, ki jih želimo preiskati še pred objavo,« je kot pojasnilo zaradi neobjave članka zapisal Glenn Greenwald. Vsekakor pa ni dvoma, da bi razkritja na strani Intercepta predstavljala nov in hud udarec za NSA. Vohunjenje za ameriškimi državljani naj bi bilo sicer »uradno« prepovedano, čeprav je ameriška zakonodaja glede tega vprašanja že tako porozna, da je težko verjeti, da ustavne svoboščine glede tega vprašanja sploh še uživajo kakšno resno zaščito. Vse skupaj pa bi bilo zelo neprijetno tudi po najnovejšem razkritju, ko so objavljeni dokumenti sodišča FISA pokazali, da je ameriška obveščevalna služba dobila dovoljenje za vohunjenje 193 držav ali ozemelj, med njimi tudi Slovenije, pa tudi mednarodnih organizacij (IMF, Svetovna banka, EU itd.) in da so iz tega vohunjenja izvzete samo štiri države sveta – Kanada, Velika Britanija, Nova Zelandija in Avstralija. Julij bo torej zagotovo še zelo »vroč« - vsaj v »obveščevalnem« smislu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.