Martin Gramc

 |  Mladina 27  |  Politika

Na Mladinini spletni strani bomo od nedelje naprej vsak večer objavljali nove volilne napovedi

Napoved volilnega izida

Sedanja premierka Alenka Bratušek in (kot napovedujejo ankete) bodoči premier Miro Cerar

Sedanja premierka Alenka Bratušek in (kot napovedujejo ankete) bodoči premier Miro Cerar
© Borut Krajnc

Tudi letos bo Mladina skupaj z agencijo Ninamedia z metodo »tracking poll« zadnji teden predvolilne tekme vsak dan merila utrip volilnega telesa. Prvo meritev priljubljenosti političnih strank bomo opravili v petek, 4. julija, drugo v soboto, tretjo v nedeljo, ko bomo na spletni strani www.mladina.si zvečer objavili prve zbrane izide. Nato bomo volilne napovedi objavljali vsak večer, zadnjo, finalno, v petek nekaj ur pred začetkom volilnega molka. Več>>

Na kratko o metodi tracking poll. Drugače od drugih metod merjenja javnega mnenja se tracking poll izvaja vsak dan in napoved zajame obdobje zadnjih treh dni. Meritev prvega in drugega dne ne objavimo, ampak počakamo na tretji dan in nato naredimo presek treh zaporednih dni. Tako dobimo izide. Vsak naslednji dan odvzamemo prvo meritev, tj. najstarejšo, in dodamo najnovejšo. Tako dobimo vpogled v spreminjanje števila glasov. Kot je povedal direktor agencije Ninamedia Nikola Damjanić, bo vsakodnevni vzorec 150 anket, tridnevni pa 450. »Tako bomo merili spremembe v priljubljenosti političnih strank«.

Opisana metoda merjenja političnega razpoloženja se je do sedaj izkazala za razmeroma natančno. Pomemben del slovenskega volilnega telesa se namreč odloča zadnje dni pred volitvami. In tracking poll lahko razkrije trende naraščanja in zmanjševanja podpore posamezni politični stranki. Z metodo tracking poll smo sicer uspešno napovedali že zmago Socialnih demokratov leta 2008, zmago Pozitivne Slovenije na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2011 in tudi zmago Boruta Pahorja, ki je leta 2012 na predsedniških volitvah premagal Danila Türka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.