Saša Eržen

4. 7. 2014  |  Mladina 27  |  Kultura  |  Hudo

Cigaretni dresi

Vzorčki namesto napisov

V starih dobrih črno-belih časih so si aristokrati po večerji nadeli poseben jopič, v katerem so se nato v salonu predajali kadilskim užitkom.

Smoking jacket, kot se je izvorno imenoval površnik, s katerim so bila oblačila zaščitena pred cigaretnim dimom in pepelom, je bil nekaj med suknjičem in domačo haljo, praviloma izdelan iz žameta ali svile. Oblačilo je na robu izumrtja, rešujejo ga Hugh Hefner in njemu podobni modeli, po novem pa lahko v kolekcijo smokin’ jackets oblečete škatlice cigaret. Gre za privlačne dizajnerske ovitke, žal le iz papirja. Med petnajstimi različnimi motivi so štirje, ki jih je obarvalo trenutno svetovno nogometno prvenstvo; zakaj so izbrali ravno drese Messija, Silve, Podolskega in Oscarja, ostaja uganka, res pa so vsi precej vroči. Ovitki so kljub angleškemu poimenovanju delo slovenskih avtorjev, za zdaj jih lahko kupite le na pumpah ali prek spleta. Stanejo bistveno manj kot čiki in jih je vsekakor lepše gledati kot grožnje, s katerimi skušajo kadilce prepričati o škodljivosti njihove navade.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.