»Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.«*

Kaj je večji greh: da se je sodnica s pionirsko kapo na glavi in pionirsko rutko okoli vratu udeležila koncerta ali da je poslanka SDS srbovala** skupaj s srbskim četnikom začetnikom***, ki se je posmehljivo obregnil ob načrtovano slovensko osamosvojitev?

Poroča BETI TRTOREBRO

Bora Đorđević in poslanka leta 2002

Bora Đorđević in poslanka leta 2002

Sodnica na koncertu leta 2008

Sodnica na koncertu leta 2008

Hoće da se otcepe
(B. Djordjević, 1989)

Hoće da se otcepe bečki kočijaši,
pa neka se otcepe kada nisu naši,
zbogom lipicaneru i Postojnska jamo,
Bohinji i Bledovi, koji ču vam tamo,
pa veselo jodlujte i igrajte šotu,
ne treba mi ništa vaše u životu,
daćemo vam Kardelja, to je vaša loza,
daćemo vam Krško i Josipa Broza!

(V prostem prevodu: Bradati pesnik žali slovenski narod, da smo dunajski hlapci ,zato ker se želimo odcepiti od njihovega turškega Balkana. Ne razume pomembnosti in posebnosti lipicanca in Postojnske jame v svetovni kulturni dediščini in ne začuti neizmerne lepote ob pogledu na Bohinj in Bled. Zlobno nam svetuje, naj jodlamo in plešemo albansko šoto. Pesnik nam užaljeno sporoča, da nas več ne potrebuje v življenju. Vrnil nam bo Kardelja, ki je itak naša kri, pa tudi Krško in Josipa Broza.)

*Evangelij po Janezu

Jezus pa je krenil proti Oljski gori. Zgodaj zjutraj se je spet napotil v tempelj. Vse ljudstvo je prihajalo k njemu, on pa je sédel in jih učil. Pismouki in farizeji so tedaj pripeljali ženo, ki so jo zalotili pri prešuštvovanju. Postavili so jo v sredo in mu rekli: »Učitelj, tole ženo smo zasačili v prešuštvovanju. Mojzes nam je v postavi ukazal take kamnati. Kaj pa ti praviš?« To so govorili, ker so ga preizkušali, da bi ga mogli tožiti. Jezus se je sklonil in s prstom pisal po tleh. Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« Nato se je spet sklonil in pisal po tleh. Ko so to slišali, so drug za drugim odhajali, od najstarejših dalje. In ostal je sam in žena v sredi. Jezus se je vzravnal in ji rekel: »Kje so, žena? Te ni nihče obsodil?« Rekla je: »Nihče, Gospod.« In Jezus ji je dejal: »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!«

POKORA

Uredništvo Mladinamita obema predlaga kesanje in pokoro

Sodnica naj pred stavbo sodišča zapoje Mi vsi smo mladi pionirji.

Poslanka naj pred zaporom na Dobu zapoje Hoće da se otcepe.

** Srbovati (gl.) pomeni obnašati se kot Srb, na primer dvigniti tri prste v pozdrav.
*** Bora Đorđević, pevec in vodja skupine Riblja Čorba, je v turbulentnih časih zase dejal, da je četnik početnik.

JURIJEV BUNKER

POŠTENO