Damjana Kolar

 |  Kultura

Razstava,ki v ospredje postavlja vprašanje interneta in z njim povezane umetnosti

V ljubljanski Mestni galeriji je do 31. avgusta na ogled razstava z naslovom net.art Painters and Poets, ki v ospredje postavlja vprašanje interneta in z njim povezane umetnosti. Predstavlja produkcije umetniškega gibanja, za "katerega lahko trdimo, da k nam ni prišlo z zamudo, temveč so bili umetniki iz geografskega prostora, kateremu pripadamo, aktivni soustvarjalci njegovih ključnih premis." K sodelovanju pri razstavnem projektu je kustosinja Alenka Gregorič povabila umetnika Vuka Ćosića, ki pripada prvi generaciji, t.i. pionirjem net.arta. Več>>

Z razstavo nadaljujejo tematiko raziskovanja vplivov novih medijev na realnost. Tako so pred dvema letoma pod drobnogled vzeli povezavo med svetom nogometa in umetnosti. Naslednje leto so se spoprijeli s temo televizije, medija, ki je dodobra zaznamoval družbo v zadnjih petdesetih letih. Za zaključek, morda pa tudi začetek novih premislekov odpirajo še vprašanje interneta in z njim povezane umetnosti, predvsem zaradi dogodkov zadnjih nekaj let (WikiLeaks, E. Snowden).

Razstava, ki je na ogled v prvem nadstropju, je po besedah kustosinje Alenke Gregorič "hommage izbranim razstavnim projektom iz mednarodnega prostora ali njihova preslikava, pa najsi veljajo za primere dobre ali slabe prakse. Ti projekti so skozi čas iskali različne možnosti prikazovanja net.arta v institucijah umetnosti. S tem je v paradoksalno situacijo postavljena izhodiščna misel in bit te umetnosti – odmik od etabliranega institucionalnega sistema umetnosti, kar priča o nesmotrnosti prikazovanja net.arta v galerijskih prostorih." V drugem nadstropju pa so predstavljena dela umetnikov mlajših generacij, ki so jih predlagali na razstavo povabljeni starejši kolegi. Dela teh umetnikov so nastala v drugačnem internetnem okolju, kot dela njihovih predhodnikov, zato se večinoma umeščajo v obdobje, ki je v literaturi imenovano "post-Internet art oziroma Internet aware art."

Na razstavi se s svojimi deli predstavljajo: !MEDIENGRUPPE BITNIK, 0100101110101101.org, Cory Arcangel, Kim Asendorf, Mez Breeze, Cristophe Bruno, Heath Bunting, Shu Lea Cheang, Paolo Cirio, Vuk Ćosić, Constant Dullaart, Lisa Jevbratt, JODI, Justin Kemp, Olia Lialina, Alessandro Ludovico, Mouchette, Mark Napier, Evan Roth, ®TMark, Eryk Selvaggio, Alexei Shulgin, Teo Spiller, Igor Štromajer, Thomson & Craighead, Ubermorgen, Young Hae Chang Heavy Industries, Jaka Železnikar.