Damjana Kolar

 |  Kultura

Filmska zgodba o iskanju odrešitve

V sredo 9. julija ob 21.30 bo v letnem kinu Kinodvorišče (Atrij Slovenskih železnic) premiera filma Joe, ki je nastal po romanu Larryja Browna, enega najvidnejših sodobnih predstavnikov mračne literarne tradicije ameriškega juga in v režiji ameriškega režiserja Davida Gordona Greena. Gre za avtentično zgodbo o iskanju odrešitve, umeščeno v mračno in brutalno ozračje ameriškega juga. Po projekciji bo sledil koncert bluesovskega dvojca Incurabili, ki bo predstavil zadnji album "Fair Enough." Več>>

Glavni junak filma je Joe, bivši kaznjenec iz majhnega mesta na ameriškem jugu (igra ga Nicolas Cage, ki se s to vlogo uspešno vrača k svojim neodvisnim koreninam), ki se izogiba težavam in skuša živeti vsakdanje življenje. Dela kot vodja ekipe "zastrupljevalcev dreves" za veliko gozdarsko podjetje, noči pa preživlja v gostilni ali lokalnem bordelu. Nekega dne mu pot prekriža petnajstletni Gary (Tye Sheridan), ki obupano išče delo. Joe fantu ponudi priložnost, ki je sam nikoli ni imel in med njima se splete nenavadno zavezništvo.

"Vedno so mi bile všeč zgodbe o očetih in sinovih in mislim, da je Joe na svoj način prav to. Zdelo se mi je, da na čudovit način spregovori o tem, kako človeku nekatera razmerja v življenju pomagajo odkriti, kdo v resnici je. Film vidim kot vestern. Ima veliko njegovih žanrskih elementov: temo odrešitve in maščevanja ter junaka, ki ne upošteva vedno zakonov svoje kulture, ampak ima lastna pravila, ki izhajajo iz njegovih lastnih moralnih načel," je zapisal režiser David Gordon Green, ki je že za svoj prvenec George Washington (2000) dobil nagrado za najboljši prvenec Združenja filmskih kritikov New Yorka in nagrado discovery na festivalu v Torontu. Sledili so filmi All the Real Girls (2003, dve nagradi žirije na festivalu v Sundanceu), Undertow (2004, posebna nagrada združenja National Board of Review) in Snow Angels (2007). Letos pa naj bi v kinematografe prišel njegov najnovejši film Manglehorn z Alom Pacinom v glavni vlogi.

Film so dobro sprejeli tudi kritiki. Po besedah Marka Adamsa iz Screen Daily je "Joe močan, surov in zares čudovit film. Njegov junak je kompleksen posameznik, ki je prava mešanica–dober, grd in hudoben. Pogumen korak za Nicolasa Cagea, ki je uspel obvladati svoje manierizme in odlično odigral vlogo žilavega, dobrohotnega, ljubeznivega, a trpinčenega moža, ki se trudi najti ravnovesje v svojem življenju."