Damjana Kolar

 |  Kultura

Otvoritveni spektakel Pet Shop Boys na Exitu

Pet Shop Boys

Pet Shop Boys

Festival Exit, ki ga je lani obiskalo več kot 220.000 obiskovalcev, bo letos potekal od 10. do 13. julija na edinstveni lokaciji Petrovaradinske trdnjave v Novem Sadu. Ob 15. obletnici pripravljajo pester program na različnih odrih, kjer bodo nastopili najboljši glasbeni izvajalci vseh zvrsti. Med 15. in 17. julijem pa se bo dogajanje preselilo tudi na črnogorsko obalo in sicer v Budvo na plažo Jaz, kjer se obeta nov festival Sea Dance. Januarja letos je Exit prejel prestižni naslov za najboljši evropski festival, o njem pa so poročali tudi vsi pomembni svetovni mediji, kot so Time, Guardian, Daily Mail, Independent, ki so posebej izpostavili kvaliteten glasbeni program in nevsakdanjo festivalsko lokacijo. "Exit ni zgolj še eden festival, ampak je edinstveno doživetje, ki ga je težko opisati-enostavno ga morate doživeti!" Več>>

Otvoritveni spektakel, ki bo potekal na 158. rojstni dan Nikole Tesle, bo posvečen enemu največjih svetovnih genijev. V to tematiko se bo odlično vklopil spektakularni multimedijski performans Pet Shop Boys z naslovom Electric, poimenovan po njunem zadnjem albumu. Ta prav poseben video predstavlja edinstveno združitev scenografije, odrskega dogajanja, filma, glasbe, ekstravagantnih oblačil, originalne plesne koreografije in množico številnih hitov. Pet Shop Boys, ki sta se z več kot 50 milijonov prodanih albumov uvrstila celo v Guinnessovo knjigo rekordov, v svoji bogati karieri pa se lahko pohvalita z 12-imi albumi, več kot 20-imi glasbenimi nagradami in številnimi hiti. Leta 2012 sta nastopila na slovesnosti ob zaključku olimpijskih iger v Londonu, ki ga je pripravila umetnica Es Devlin, ki je sodelovala s številnimi svetovnimi zvezdniki, kot so Kanye West, Muse, Lady Gaga, Shakira, Miley Cyrus in mnogi drugi.

Poleg Pet Shop Boys bo na letošnjem jubilejnem festivalu nastopilo še nekaj izvajalcev, ki jih ne smete zamuditi: Rudimental (najboljša nova skupina 2013), Damon Albarn (ustanovni član Blur in Gorilaz), Suede (začetniki brit popa), Hurts (ena najboljših koncertnih zasedb), Gloria Gaynor (legendarna disko diva), Asian Dub Foundation, The Afghan Whigs (kultna ameriška rock skupina) in mnogi drugi.