Damjana Kolar

 |  Kultura

Razstava diplomantov akademije AVA

Kristina Mehle

Kristina Mehle

V ljubljanski Galeriji Vžigalica bodo jutri 11. julija ob 20.00 odprli razstavo Akademije za vizualne umetnosti z naslovom AVA 006. Na razstavi, ki bo na ogled do 31. avgusta, se bo s svojimi deli predstavila četrta generacija diplomantov: Matjaž Bertoncelj, Ari Gabrijelčič, Ana Jagodic, Zala Kobe, Kristina Mehle, Anže Rumiha in Luka Savić. Več>>

Matjaž Bertoncelj razstavlja grafično novelo, ki je nastala po romanu Ponižani in razžaljeni Fjodorja M. Dostojevskega; Ari Gabrijelčič se predstavlja z instalacijo Visoka umetnost; Ana Jagodic je pripravila dve deli, Svilnata zver (depilacijski trakovi na oglasni površini) in Chewland (žvečilni gumiji na platnu); Zala Kobe se predstavlja s scenografijo za plesno predstavo "Kaj se zgodi, ko se dotakneš"; Kristina Mehle je pripravila instalacijo iz različnih materialov z naslovom "Odraz transparentnosti;" Anže Rumiha se predstavlja z igranim filmom "Srečno, moja ljubezen!"; Luka Savić pa s skulpturo z naslovom "Mar bi vi zmogli?." Po besedah dekana Pepija Sekulicha "pričujoča dela diplomantov izražajo interdisciplinarno naravnanost, originalnost in individualnost pristopov, ki duhovito, kritično in originalno reflektirajo čas, v katerem živimo, ter obenem napovedujejo čas, ki prihaja. To nam daje upanje v boljšo, svetlejšo prihodnost."

Akademija za vizualne umetnosti (AVA) je neodvisna, neprofitna šola, ki spodbuja interdisciplinarno raziskovanje in uporabo novih medijev ter tehnologij, študente pa v času študija vodijo umetniki in predavatelji z različnih evropskih univerz. Študij temelji na kritičnem razumevanju umetnosti v širšem kulturnem in družbenem kontekstu, študente pa spodbuja, da se razvijajo kot samostojni ustvarjalci, in jih hkrati pripravlja, da se čim prej vključijo v umetniško prakso ter delovno okolje.