Kustingrad

Režiser Nemanja (Emir) Kusturica je v Višegradu odprl svojo novo stvaritev »Kamengrad« ali »Andrićgrad«

Glavna ulica Kamengrada spominja na dubrovniški Stradun

Glavna ulica Kamengrada spominja na dubrovniški Stradun

Višegrad v vzhodni Bosni vsako leto obišče nekaj deset tisoč turistov predvsem zaradi reke Drine in mostu, ki ga je dal v 16. stoletju zgraditi vezir Mehmed Paša Sokolović. Največ zaslug za to, da je most tako zaslovel, ima edini jugoslovanski Nobelov nagrajenec Ivo Andrić. Dvakratni prejemnik zlate palme v Cannesu, režiser Nemanja (Emir) Kusturica pa je pred dnevi prav v Višegradu odprl svojo novo stvaritev »Kamengrad« ali »Andrićgrad« in jo posvetil znanemu književniku srbskih in hrvaških korenin, ki se je rodil v etnično mešani Bosni. Srbi in Hrvati se še danes prepirajo glede ustrezne narodnostne opredelitve Iva Andrića. Srbi ga slavijo kot enega največjih srbskih književnikov, podobno kakor v Kusturici vidijo največjega še živečega srbskega režiserja in jih prav nič ne moti, da so nekateri njegovi predniki v preteklosti prestopili v islam.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.