Damjana Kolar

 |  Kultura

Postojna v znamenju kitarskih zvokov

Carlo Marchione

Carlo Marchione

V Postojni bo od 13. do 20. julija že tretje leto zapored potekal mednarodni festival kitare, prvi in edini tovrstni festival v Sloveniji, ki združuje poletno šolo, predavanja, druženje in vsakodnevne večerne koncerte. Nataša in Anton Črnugelj, kitarista ter profesorja kitare na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter Glasbeni šoli Postojna, sta leta 2012 festival zasnovala s ciljem "ponuditi mladim kitaristom, učencem ter študentom kitare iz Slovenije in okoliških držav priložnost spoznavanja, druženja in muziciranja v družbi vrhunskih kitaristov današnjega časa." Več>>

Ves teden boste lahko uživali v večernih koncertih, medtem ko bodo mladi tečajniki z vseh koncev sveta aktivno ustvarjali s svojimi mentorji v poletni šoli. Letošnji koncertni program je sestavljen iz kar šestih koncertov. Festival bo 13. julija ob 19.30 v atriju Inštituta za raziskovanje Krasa odprl prepoznavni “levoročni” avstrijski kitarist Florian Palier. Naslednji dan se bosta predstavila Anne-Kathrin Gerbeth in Bernhard Dolch iz Dresdna, ki skupaj tvorita Duo Guitartes. V torek, 15.julija bodo nastopili mlajši kitarski virtuozi: Aljaž Cvirn in prvonagrajeni kitarski duo z državnega tekmovanja TEMSIG, duo Timotej Kosovinc & Erazem Izidor Grafenauer. Po enodnevnem premoru bo na vrsti avtorski večer kitarista in skladatelja Nejca Kuharja. Vrhunec letošnjega festivala pa bo nedvomno koncert enega najvidnejših svetovnih kitaristov, italijanskega virtuoza in pedagoga Carla Marchioneja, ki bo v čudoviti dvorani Jamskega dvorca pred Postojnsko jamo. V soboto 19. julija bo sledil še nastop udeležencev festivala, ki bodo pokazali, kaj so se v preteklem tednu novega naučili.

Poleg koncertov bo festival ponudil tudi druge aktivnosti, kot so mojstrski tečaji, predavanja, razstave in predstavitve, ki jih bodo vodili izkušeni umetniki: kitarist in predavatelj Carlo Marchione, Paolo Pegoraro, italijanski profesor in koncertni kitarist, mladi avstrijski kitarist Florian Palier, Istvan Römer, redni profesor kitare na Glasbeni akademiji v Zagrebu, Andrej Grafenauer, dekan in redni profesor kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter mladi kitarist in skladatelj Nejc Kuhar. Obeta se tudi predavanje o nastavljivi mikrotonalni kitari s koncertom mladega turškega inovatorja in univerzitetnega predavatelja Tolgahana Çoğuluja iz Istanbula, na katerem bo mogoče slišati "kako si je zamislil temperirati mikrotone na kitari," za kar je prejel prvo nagrado na tekmovanju Margaret Guthman v Atlanti. Ves teden bo na ogled tudi razstava ter preizkus izjemno cenjenih kitar japonskega izdelovalca Hidea Sata.