Damjana Kolar

 |  Kultura

Ustvarjanje medkulturnih povezav, socializacija in izobraževanje s tekstilnim ročnim delom

V ljubljanski Mestni hiši je do 26. julija na ogled razstava z naslovom Razkrite roke 2, ki je nastala v okviru ustvarjalno-izobraževalnega projekta, namenjenega socializaciji ter dvigu zaposljivosti brezposelnih priseljenk iz Bosne in Hercegovine, Makedonije, Srbije in Kosova, živečih na Jesenicah in v okolici. Projekt delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov, razvojne prioritete. Ideja za Razkrite roke je zrasla v zavodu Oloop iz potrebe, "da kot oblikovalska skupina razširi svoje delovanje in mu doda družbeno angažirano noto. K projektu so povabili ženske z imigrantskim ozadjem in z veseljem do učenja ter druženja ob tekstilnem ročnem delu." Več>>

"Ime Razkrite roke smo izbrali z namenom, da bi opozorili na pozabljen pomen ročnega dela, predvsem med srednjo in mlajšo generacijo žensk. S projektom na novo odkrivamo moč lastnih rok ter raziskujemo, kako ustvarjalne so lahko." Srečanja so potekala med novembrom 2013 in junijem 2014 v prostorih Društva Up in so bila namenjena spoznavanju tradicionalnih, predvsem pa učenju sodobnih tekstilnih ročnih tehnik. Tekstilno ročno delo, ki je bilo od vedno v rokah žensk in se je dogajalo v intimnih krogih ženskih skupnosti, je po svoji naravi soodvisno, medgeneracijsko in povezujoče. Zato je tekstil kot medij ženskam izredno domač. Kot rezultat projekta je nastala kolekcija sodobno oblikovanih ročno izdelanih tekstilnih izdelkov (copati, blazine, nakit), ki se naslanja na tekstilno kulturno dediščino južnoslovanskih narodov ter je preoblikovana tako, da je prilagojena potrebam sodobnega trga.

Zavod Oloop, ki ga vodijo tri oblikovalke, umetnice in producentke, Katja Burger, Tjaša Bavcon in Jasmina Ferček, pod tem imenom deluje od leta 2004, ko je bil ustanovljen Zavod za sodobno tekstilno umetnost in oblikovanje. Članice so aktivne so na različnih področjih vizualnega ustvarjanja, obenem pa vodijo izobraževanja, predavanja in delavnice ter povezujejo oblikovanje z družbeno angažiranimi projekti. S svojimi izdelki in projekti že vrsto let sodelujejo na najpomembnejših predstavitvah slovenskega oblikovanja doma in v tujini, s čimer so si pridobile mednarodno prepoznavnost ter nekatere prestižne nagrade, kot sta Red Dot Concept 2007 in častna pohvala na BIO 20. Izdelki Volnena mila, Leteči copati in Squareplay so del stalne zbirke Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani.