Damjana Kolar

 |  Kultura

Zaključek Kinodvorišča z znanstvenofantastično satiro Kongres

Danes 16. julija ob 21.00 bo v Letnem kinu Kinodvorišče (Atrij Slovenskih železnic) premiera filmske priredbe kultne znanstvenofantastične satire Kongres futurologiczny, poljskega avtorja Stanisława Lema (pri nas znan predvsem po romanu Solaris, ki ga je leta 1972 na filmsko platno prenesel Andrej Tarkovski), ki združuje klasične žanrske teme identitete, resničnosti in percepcije s komentarjem o prihodnosti filmske industrije. Film, ki je mešanica kvazidokumentarnih sekvenc, v katerih Robin Wright odigra samo sebe in psihedelične animacije, je posnel izraelski režiser Ari Folman. Več>>

Zgodba filma je umeščena v distopični Hollywood, v katerem Robin Wright, nekoč obetavna hollywoodska igralka in mati dveh otrok, nekega dne dobi nepričakovano ponudbo: studio Miramount hoče kupiti njeno filmsko identiteto. Čeprav se nerada odreče nadzoru nad svojo javno podobo, jo njen agent nazadnje prepriča, da sprejme faustovsko pogodbo: Miramount bo prevzel ekskluzivno lastništvo nad likom, znanim pod imenom Robin Wright ter dobil pravico, da jo brez omejitev reproducira v svojih filmih kot računalniško generiran 3D lik.

Po besedah režiserja je Kongres "v prvi vrsti futuristična fantazija, hkrati pa klic na pomoč ter glasen krik nostalgije za filmi, kakršni so bili včasih–filmi, ki jih poznamo in imamo radi. Vedno sem imel občutek, da živimo v vzporednih svetovih; v enem obstajamo v realnem času, drugi pa je svet, v katerega nas odpelje domišljija–pa naj bo to pod našim nadzorom ali pa ne. Oba svetova združiti v eno je zame eden najpomembnejših ciljev filmskega ustvarjalca. Ko vstopiš v film, osvobodiš svojega duha in se prepustiš temu, kar vidiš na platnu. Takrat nisi več razdvojen. Si na potovanju. Tvoj um je popolnoma ločen od realnega časa in edini čas, ki zate obstaja, je čas filma."

Ari Folman je že s celovečernim igranim prvencem Saint Clara (1996) prejel sedem nagrad Izraelske akademije ter nagrado občinstva v sekciji Panorama na Berlinskem filmskem festivalu. Leta 2008 se je v animiranem avtobiografskem dokumentarcu Valček z Baširjem podal v iskanje resnice o času, ki ga je preživel kot izraelski vojak v prvi libanonski vojni v zgodnjih osemdesetih. Film, ki je bil premierno prikazan na festivalu v Cannesu, je poleg številnih drugih nagrad prejel zlati globus in cezarja ter nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film. Njegov naslednji projekt je animirana priredba Dnevnika Ane Frank.