Damjana Kolar

 |  Kultura

Začenja se druženje pred Škucem

Nuragi

Nuragi

Za vse, ki poletje preživljate v Ljubljani, bo od 18. do 27. julija na Starem trgu pred Galerijo Škuc potekal festival Dobimo se pred Škucem, ki bo že dvanajsto leto zapored ponudil niz brezplačnih kulturnih dogodkov različnih umetniških zvrsti. Vodja projekta Jasmina Kožar pravi, da je "namen festivala popestritev poletnega dogajanja v starem mestnem jedru Ljubljane s kvalitetnimi kulturnimi dogodki raznovrstnih umetniških zvrsti." Več>>

S tem razlogom na Društvu ŠKUC vsako leto k sodelovanju z javnim povabilom povabijo nekatere že priznane, a večinoma še neuveljavljene ustvarjalce, ki premorejo nadarjenost in perspektivo ter tako v okviru festivala pridobijo priložnost predstavitve in promocije.“ Pester festivalski program, ki je namenjen vsem generacijam, bo tokrat ponudil več kot 45 različnih dogodkov: glasbene, literarne, gledališke in plesne dogodke, filmske projekcije, razstavi, modno revijo, ustvarjalne delavnice ter tradicionalno "Škucevo tržnico."

V okviru glasbenega programa "Muzika na Starem trgu" se bodo tudi letos predstavili izvajalci različnih glasbenih zvrsti: Ajda Stina Turek trio, Nuragi, Getonka, Aritmija, Duo Mori-Jenner, Cabaret band, Berljak Elvis art in Didiwa, obetata pa se še dva performansa: senčni performans glasbeno-plesnega gledališča "V ptičji govorici/čaplja in poljski škerjanec" ter literarno-glasbeni performans "V zvokih mesta je drama: Emona kliče, javi se Ljubljana." Gledališki program bo ponudil različne gledališke predstave in performanse za otroke in odrasle, v okviru kulturno-izobraževalnega programa pa pripravljajo Poletne ustvarjalnice in Ustvarjalno2, kjer otroci in mladi na zanimiv način vstopajo v pester svet kulture in umetnosti, spoznavajo in preizkušajo raznovrstne načine ustvarjanja in se srečujejo z različnimi kulturnimi in umetniškimi ustvarjalci. Program zaznamuje tudi ekološka naravnanost delavnic, kjer mlade obiskovalce ozaveščajo o ekoloških problemih ter jih uvajajo v ekološko vzdržno ravnanje.

V sklopu razstavnega programa se obetata dve razstavi: prodajna razstava študentov oblikovanja tekstilij z NTF "POP-perpetuum-UP," modna revija, video-projekcije oz. modni performansi in delavnice ter razstava "Lepa beseda (lepo) Mesto najde" avtoric Ane Marije Kanc in Tine Zadnik. V okviru Škuceve tržnice bo potekal sejem knjig in zgoščenk, nastalih v produkciji Založbe Škuc in Centra za slovensko književnost. Filmski program bo posvečen dokumentarnim filmom režiserja Dušana Moravca. Na ogled bodo: Harmonikarji, Pravi človek za kapitalizem, Državljan Diareja ali kdo je Tomaž Lavrič? in V  ritmu volovske vprjege.