Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival sodobne umetnosti na Ptuju

Christop Luckeneder: Waterlation(s)

Christop Luckeneder: Waterlation(s)

Od 23. julija do 1. septembra bo na Ptuju potekal 12. festival sodobne umetnosti Art Stays v organizaciji Kulturno umetniškega društva Art Stays, ki ga je leta 2004 ustanovila skupina posameznikov z "namenom razvoja in promocije predvsem vizualne umetnosti, preko aktivnosti in dogodkov namenjenih razvoju sodobne umetnosti na Ptuju in v tujini." Več>>

Letošnji festival pod umetniškim vodstvom Jerneja Forbicija in Marike Vicari nosi naslov Relation(s), saj se "glavnina programa ubada z razmerji in odnosi med umetniki, zato na njem gostijo pomembne umetniške tandeme in skupine. Relation(s) izhaja iz pogosto naključnega ali naravnega osebnega srečanja z umetniki, dogodki in projekti, kjer se pojavljajo različni odnosi, kreativna sodelovanja, prijateljstva, izmenjave idej, kompromisi in predstavljanje dvojnih razsežnosti." Večina dogodkov bo potekala na glavnem odru na Slovenskem trgu, razstave pa bodo v Miheličevi galeriji, Galeriji Magistrat, Razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, Razstavišču FO.VI 2, v Tovarni umetnosti v Majšperku, Galeriji FO.VI v Kidričevem ter prostoru Epeka v Mariboru. Na festivalu se bo predstavilo 90 umetnikov iz več kot 20 držav, osrednji razstavni projekt Relation(s) pa obsega preko 50 del mednarodnih umetniških parov in skupin-od slikarstva, kiparstva, performansa do videa, fotografije in multimedije.

Med pomembnimi imeni, ki jih gostijo na festivalu so: Allora & Calzadilla (predstavnika ZDA na Beneškem bienalu leta 2011 ter udeleženca Documente 13 leta 2012), slavni britanski tandem Gilbert & George (Turnerjeva nagrada leta 1986, predstavnika VB na Beneškem bienalu leta 2005), Anne & Patrick Poirier (udeleženca Beneškega bienala leta 1976, 1980 in 1984, Documente v Kasslu leta 1977 in Havanskega bienala leta 2006), Botto & Bruno (Italija), Regina Jose Galindo iz Gvatemale (dobitnica Zlatega leva na Beneškem bienalu leta 2005) & David Perez Karmadavis (Santo Domingo). Spremljevalni program obsega več mednarodnih projektov, med njimi razstavo Waterlation(s), ki želi povezati mesto in reko Dravo z instalacijami domačih in tujih umetnikov na vodi in ob njej ter performansom skupine BridA, performanse Vision Gymnastic(s) in The Area of Bustle (projekt v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost v Benetkah), ciklus umetniških dokumentarnih filmov Art Stays Kino, skupinsko fotografsko razstavo Made in GT22, koncerte, predavanja in pogovore, delavnice za otroke in odrasle.