Damjana Kolar

 |  Kultura

Uriah Heep se vračajo v Slovenijo

Uriah Heep

Uriah Heep

Po lanskem nastopu na festivalu Lent v Mariboru, se veterani Uriah Heep, ki so "definirali iztočnice heavy metala in hard rocka," vračajo v Slovenijo. Danes, 25. julija bodo nastopili na 11. festivalu Rock Batuje v Vipavski dolini, ki bo letos v znamenju starega rocka. Predstavili bodo svoj štiriindvajseti studijski album "Outsider," ki je izšel junija letos pri založbi Frontier Records, poleg njih pa bodo na festivalu nastopile tudi domače skupine Pelhan, Bohem in HeaveniX. Več>>

Uriah Heep je britanska rock skupina, ki je nastala leta 1969, njeni ustanovni člani pa so bili : kitarist Mick Box, pevec David Byron, klaviaturist Ken Hensley, basist Paul Newton in bobnar Alex Napier. Skupina je v svoji dolgoletni glasbeni zgodovini prodala več kot 40 milijonov plošč in sodi med najvidnejše predstavnike zlate dobe britanskega rocka zgodnjih sedemdesetih let.

Svoj prvi studijski album je izdala že leta 1970 ter za razliko od sodobnikov Led Zeppelin, Deep Purple, Free ali Bad Company, predstavila do tedaj nikoli slišano "zmes robatega heavy rocka in rahlo simfoničnega ter nadvse bombastičnega in pompoznega simfo zvoka." Njihov zelo nenavaden slog je bil pri večini kritikov zelo osovražen, a so se kljub temu kar štirje njihovi albumi uvrstili med ameriških Top 40. S hiti kot so Lady in Black, Easy Livin', Free Me, Gypsy, Look At Yourself, Stealin'... so se zapisali med nesmrtne.

Tokratno postavo, ki bo nastopila v Batujah, sestavljajo originalni član Mick Box na kitari, pevec Bernie Shaw in klaviturist Phil Lanzon, ki sta del skupine od leta 1986, bobnar Russel Gilbrook, ki se je skupini pridružil leta 2007 ter najmlajši član skupine, basist Dave Rimmer, ki je nadomestil lani preminulega Trevorja Bolderja.