Denis Vičič

 |  Svet

Varnostni svet pozval k premirju v Gazi

Varnostni svet Združenih narodov je po 21 dneh bombardiranja v Gazi in Izraelu strani končno pozval k dolgotrajnemu prenehanju spopadov. Od palestinskih in izraelskih predstavnikov pričakuje pogovore, ki bi šli v smeri zagotavljanja normalnega življenja v Gazi. Več>>

Potem ko se Izraelci in Palestinci v Gazi niso mogli dogovoriti o prenehanju spopadov, ampak le naprej iskali razloge, zakaj obstreljevanje nadaljevati, skuša sedaj premirje uveljaviti 15 članic Varnostnega sveta Združenih narodov.

Zahtevajo takojšnjo humanitarno prekinitev ognja, ki naj traja vsaj tri dni – dokler muslimani ne zaključijo z ramazanskim bajramom, največjim islamskim praznikom>> –, in pozivajo, naj se strani nato začneta pogovarjati o dolgotrajnem mirnem sobivanju.

Cilj, ki naj ga Gaza in Izrael zasledujeta, mora biti dogovor o demilitarizaciji Gaze in oprava izraelske blokade Gaze.

Oboje je predvideno v egiptovskem predlogu za premirje, ki ga podpira tudi EU, Arabska liga in predsednik ZDA Barack Obama. Tako bi zagotovili varnost Izraelu, hkrati pa z odprtjem mej v Gazi omogočili območju ekonomski in splošni razvoj.

Potem ko so v bombnih napadih pobili več kot tisoč civilistov in jih ranili več kot šest tisoč, naj bi Izraelci prenehali z bombardiranjem ciljev v Gazi. Nadaljevali pa bodo z vojašlimi posredovanji pri sosedih, da bi uničili podzemne rove, ki bi jih Hamas lahko uporabil za vdor na izraelsko ozemlje.

Izrael ima sicer Hamas za teroristično organizacijo. Kot poroča Guardian, je vodja Hamasa Kaled Mišal za ameriško javno televizijo PBS pojasnil: »Nismo fanatiki. Nismo fundamentalisti. Ne spopadamo se z judi, samo zato, ker so judi. Ne borimo se z nobeno drugo raso. Borimo se proti okupatorjem.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.