Damjana Kolar

 |  Kultura

Abstraktna likovna pokrajina

V Mednarodnem grafčnem likovnem centru bo od 29. julija do 2. novembra na ogled razstava vizualne umetnice Mine Fine z naslovom Včasih nič, včasih kaplja čez rob, ki predstavlja "abstraktno likovno pokrajino kot ambientalno prostorsko situacijo, v kateri opazujemo levitev posameznih zamisli v vizualno pripoved, polno detajlov-izrisanih trenutkov in izpisanih misli." Več>>

Mina Fina v zadnjem času posveča posebno pozornost risbi v obliki hipnih zarisov in orisov, ko samo z nekaj potezami oriše človeško figuro, naravo ali naključne predmete iz okolice. Zabeleži jih v skicirke in ob risbah pogosto zapiše tudi krajša besedila, misli in citate. Gre za nekakšne risarske zapredke, polne spominov, vtisov, pričakovanj in presenečenj, ki lebdijo v nedorečenem prostoru in čakajo na primeren trenutek, ko se bodo razvili in se iz zasnove prelevili v končno vizualno pripoved.

Preberite si portret Mine Fine, kot jo je z besedami orisala Vanja Pirc>>

"Premišljeno izbrani naslov razstave Včasih nič, včasih kaplja čez rob lahko razumemo kot poskus ilustracije konteksta, v katerem se podoba in beseda nenehno medsebojno dopolnjujeta, izhajata druga iz druge in skupaj tvorita hibridni vizualno-verbalni značaj razstavljenih del. Podobe žensk v erotičnih pozah pogosto izrisuje iz pornografskih revij, vendar brez nazornih intimnih podrobnosti, s katerimi bi ohranjala njihovo stereotipno funkcijo v obliki objekta poželenja. Tako očiščene in ploskovite silhuete teles spremeni v znake, ki lahko ponazarjajo simbolno pozo govorice telesa z novimi možnostmi branja in razumevanja. Nanje lahko gledamo v kontekstu sodobne družbe in vloge množičnih medijev kot na satirične ali estetske podobe, polne subverzivnega potenciala," je ob razstavi zapisal kustos Božidar Zrinski.

Mina Žabnikar (Mina Fina) je leta 2002 zaključila študij na Oddelku za vizualne komunikacije na ALUO v Ljubljani. Za svoje delo je prejela številna priznanja: Brumnovo priznanje za najboljše delo v kategoriji Celostne grafične podobe in monografije na 1. Bienalu vidnih sporočil Slovenije (2003), Brumnovo priznanje odličnosti na 2. Bienalu vidnih sporočil, nagrado za odličnost Akademije za likovno umetnost (2003), študentsko Prešernovo nagrado (2002) in pa nagradi Typography Excellence Award, TDC 49, New York (leta 2000 in 2002). Je samostojna grafična oblikovalka, ilustratorka, vidžejka ter članica oblikovalske skupine Ee>> in avdio-vizualnega kolektiva Your Gay Thoughts>>.