Damjana Kolar

 |  Kultura

Po Metaldays prihaja Sajeta

Damo Suzuki

Damo Suzuki

Na sotočju Soče in Tolminke bo od 30. julija do 3. avgusta potekal 15. Kreativni tabor Sajeta, ki na enem mestu povezuje različne ustvarjalne prakse in izkušnje, od katerih osrednje mesto zavzema glasba. Program Sajete je po besedah organizatorja Zveze tolminskih mladinskih društev "sestavljen po kriterijih, ki sledijo brskanju po manj znanih glasbenih svetovih in preseganju žanrske omejitve ter soočanju domače in tuje produkcije bolj ali manj obrobnih glasbenih praks. Z odstopanjem od klasične festivalske zgodbe je Sajeta v bistvu butični festival, ki poskuša zadovoljiti zvedavo občinstvo in v specifičnem naravnem okolju ustvariti pribežališče kreativnosti in drugačnosti." Več>>

Letošnji program bodo 30. julija odprli z  razstavo fotografij Andraža Muljavca ''Dub photo'', ki predstavlja vizualno plat kolektiva Borghesia ter multimedijskim projektom skupine Dolina odmeva-Cosmic orchestra ''Moč padca v ptičji govorici," ki ga je kot idejni vodja zasnoval vsestranski ustvarjalec Matjaž Weingerl.

Naslednji dan se obeta nastop starega znanca festivala Damirja Avdića>>, mladega tria Trus!>>, italijanske zasedbe Hobocombo, večer pa se bo zaključil s koncertom Borghesie, ki se po več kot dveh desetletjih vračajo na koncertne odre z novim albumom ''In človek je ustvaril boga">>(preberite si recenzijo).

Petkov večer bodo zaznamovali nastopi beograjskega psihadeličnega elektro pop dua Ti, skladateljice Bojana Šaljič Podešva in harmonikarja Luke Juharta, inovativne vokalistke Irena Tomažin>>, iransko-poljskega dueta Dus-Ti, italijanskega tolkalca in skladatelja Francesca Cuse & The Assassins, avstrijske DJ-ke Chra ter finskega elektronika Mike Vainia.

Finalni sobotni večer ponuja italijansko zasedbo analognih elektroničarjev Top Banana, legendarnega pevca krautrock zasedbe Can Dama Suzukija, berlinski trio Camera, za zaključek pa se bo predstavil Libanonec Rabih Beaini aka Morphosis, producent in DJ, ki velja za enega bolj samosvojih ustvarjalcev sodobne elektornske godbe.

V spremljevalnem programu bo letos poleg tradicionalnih ustvarjalnih delavnic, kot so kiparska, filmska, glasbena, poskrbljeno tudi za otroške aktivnosti z otroško glasbeno delavnico Sama Kutina in serijo otroških ustvarjalnih delavnic v izvedbi kolektiva Kids-Patch. Obeta se tudi javna debata na temo Festivalizacije kulture ter projekcija dokumentarnega filma Pravi človek za kapitalizem>> v režiji Dušana Moravca.