Damjana Kolar

 |  Kultura

Osupljiva zmaga islandskega ribiča v boju z naravo

V ljubljanskem Kinodvoru bodo danes 29. julija ob 19.00 premierno prikazali film Globina, posnet po resničnih dogodkih v režiji enega vodilnih islandskih režiserjev Baltasarja Kormákurja. Gre za zgodbo islandskega ribiča, ki je leta 1984 čudežno edini preživel brodolom in zaradi tega postal narodni heroj in simbol islandske vzdržljivosti. Več>>

Marca leta 1984 v mrzli noči nekaj kilometrov od obale Vestmanskih otokov potone ribiška ladja. Preživi le en član posadke, ki po šestih urah plavanja v ledenem oceanu doseže obalo, nato pa mora do domače vasi prehoditi še veliko polje lave. Čeprav se okoli njega mesece zbirajo mednarodni strokovnjaki, ki vztrajajo, da tovrstne preizkušnje ne bi preživel nihče, se zdi, da je tihi in umirjeni ribič kljub vsemu le običajen človek z neuničljivo voljo po preživetju. Kdo je bil ta človek? Časopisi so pisali, da ga znanstveniki preučujejo kot nekakšen fenomen. Zaradi telesne maščobe, ki naj bi ga obdržala pri življenju, so ga imenovali človek-tjulenj.

Režiser Baltasar Kormákur, ki se zgodbe spominja iz najstniških let se je v filmu želel "osredotočiti na preproste reči, ker meni, da je to bolj učinkovito, kadar govorimo o velikih temah, kakršne so človeška vzdržljivost in moč narave. Skušal sem razumeti, kaj mu je pomagalo prestati to težko preizkušnjo: hladnokrvnost in odločenost, pa tudi misel na nedokončane posle. Spregovoriti sem želel o stvareh, ki jih pogosto ne opazimo, o temah, ki se nam zaradi lastne arogance včasih ne zdijo pomembne. Za nas kot pripadnike naroda, ki je nekaj časa letel na krilih večvrednostnega kompleksa, zdaj pa se bori, da ne bi podlegel nasprotnemu – občutku manjvrednosti –, je zelo pomembno, da se streznimo, soočimo s tem, kdo v resnici smo, od kod prihajamo in kam smo namenjeni, pa tudi da se zavemo, kdo so v naši družbi resnični junaki."

Baltasar Kormákur, islandski igralec, producent in režiser deluje tako na področju filma kot tudi gledališča in televizije. Slovenskim gledalcem je poznan po svojem prvencu Reykjavik št. 101, ki smo si ga lahko ogledali na festivalu Liffe leta 2000, za katerega je med drugim dobil nagrado discovery na festivalu v Torontu, znašel pa se je tudi na seznamu revije Variety 10 Directors to Watch.