Damjana Kolar

 |  Kultura

Novodobna soul poslastica v Kinu Šiška

Joss Stone, ena najboljših britanskih soul glasbenic nove generacije, ki je pri nas gostovala že leta 2009, se ponovno vrača v Ljubljano, tokrat v Kino Šiška, kjer bo nastopila 2. avgusta ob 20.00 v okviru turneje, ki jo je poimenovala "Total World Tour." „Rada bi raziskala in razumela univerzalni glasbeni jezik v vsaki državi na tem planetu. Glasba na ljudi vpliva pozitivno, pokaže nam, da si prav vsi prebivalci planeta delimo enake lastnosti: vsi jočemo in vsi se smejimo. Glasba je čustvo in skupaj z glasbo smo enotni." Več>>

Joss Stone je od malih nog zapisana glasbi. Že kot 13-letna deklica je nastopala z repertoarjem legendarne soul izvajalke Arethe Franklin. Leta 2003 je kot komaj 16-letna pevka presenetila glasbeno javnost z večkrat platinastim prvencem 'The Soul Sessions," na katerem je tudi velika uspešnica Super Duper Love (Are You Diggin' on Me?) Pt. 1. "Melodičen sodoben soul, prijetno raskav in energičen vokal ter pozitivna energija" so prepričali tako poslušalce kot kritike. Podoben uspeh je doživel tudi drugi album "Mind Body & Soul" z uspešnico You Had Me, za katera je leta 2005 prejela nominacijo za nagrado Grammy in postala najmlajša britanska izvajalka, katere album je pristal na prvem mestu domače lestvice albumov.

Leta 2007 je sledil album "Introducing Joss Stone" s katerim je prodrla tudi na ameriški trg in na lestvici Billboardovih 200 albumov pristala med prvimi petimi albumi, kar je pomenilo drugo najboljšo uvrstitev britanske solo izvajalke. Leta 2009 je izdala album "Colour Me Free!," ki je bil zadnji album za matično založbo EMI, uvrstil pa se je med najboljših 10 Billboardovih albumov. Tri leta kasneje je izšel album "LP 1," ki ga je izdala pod okriljem lastne založbe Stone'd Records ter ob avtorski in producentski pomoči soustanovitelja zasedbe Eurythmics, Davida A. Stewarta. Leta 2012 je izdala nadaljevanje prvenca z naslovom ''The Soul Sessions Vol. 2," ki je hkrati tudi četrti zaporedni album s katerim je dosegla deset najboljših na Billboardovi lestvici.

Joss Stone je najbolje prodajana soul pevka in britanska glasbenica vseh časov, ki je v dobrih desetih letih prodala že več kot 14 milijonov albumov ter med drugim za svoje delo dobila dve glasbeni nagradi Brit in enega Grammyja. V svoji bogati karieri je sodelovala z mnogimi svetovno znanimi glasbeniki kot so: James Brown, Mick Jagger, Stevie Wonder, Jeff Beck, Herbie Hancock  in drugi.