Igor Mekina

 |  Svet

Glasna propaganda, tiha pogajanja

Propaganda obeh strani v spopadu v Ukrajini vabi v spopade s patriotskimi sporočili, število žrtev skokovito narašča, politiki pa v ozadju medtem že pripravljajo teren za kompromisno rešitev vojne.

Vojna v Ukrajini povzroča vse več civilnih in vojaških žrtev. V informacijski vojni sicer vsaka stran poskuša čimbolj glasno predstavljati samo pozitivne strani spopada in svoje uspehe, toda dejstvo je, da bo vojna vzela strahovit, krvav davek tako Ukrajincem kot Rusom. Medtem ko si v uporniški Donecki in Luganski republiki pomagajo s predelavami kopij plakatov iz druge svetovne vojne, oblasti v Kijevu v zadnjem času zelo uspešno uporabljajo bolj moderne propagandne pristope, s produkcijo različnih domoljubnih televizijskih spotov.Več>>

V prvem, ki je kopija reklame za pivo Budweiser, vidimo spontan aplavz ljudi na letališču ukrajinskim vojakom, ki odhajajo na fronto, v drugem starejši veteran ponosno salutira mlademu vojaku, v tretjem vidimo, kako ukrajinski vojak piše mami in jo sprašuje, ali se spomni, kako jo je kot otrok prosil za brata, nato pa reče: »Sedaj pa jih imam 22«, medtem ko film prikaže vse lepote vojaškega urjenja v ukrajinski vojski, v četrtem pa mati svojemu sinku v vojsko prinese malico, zaradi česar jo vsa četa gromko pozdravi z »Za mater!«. Avtorji oglasov na koncu želijo tako finančno pomoč kot prostovoljce za vojsko. Ukrajinsko obrambno ministrstvo ima namreč v tem trenutku 247 milijonov dolarjev veliko »luknjo« v proračunu, dober del sredstev za »protiteroristično operacijo« pa naj bi prišel tudi iz aranžmaja mednarodnega denarnega sklada (IMF) in prostovoljnih prispevkov ter novih davkov.

DvqkE4YOtqk

Posledice spopadov so precej drugačne od vznesenih podob, ki jih slikajo različne reklame. Po poročilih ruskih agencij naj bi ukrajinska vojska samo v enem dnevu, v napadih na Šaktorsk, izgubila 125 oklepnih vozil, torej predvsem tankov ih oklepnih vozil pehote. Ukrajinska televizija poroča tudi o novih 20 padlih vojakih v zadnjih bojih, predvsem zaradi raket sistema »Grad«. Kje je doslej padlo 363 ukrajinskih vojakov, si je mogoče podrobno ogledati tudi na straneh kijevskega Posta. Po poročilih OZN naj bi bilo v spopadih v Ukrajini od sredine aprila pa do 26. julija ubitih že več kot 1100 ljudi, 3500 pa naj bi jih bilo ranjenih. Nekateri viri poročajo tudi o tujih vojakih ter celo pripadnikih ameriških marincev, ki naj bi bili ubiti v bojih v vzhodni Ukrajini, kjer naj bi bil ranjen tudi general Randy Kee, ki naj bi celo dejansko vodil »protiteroristično operacijo« ukrajinske vojske. Mrtvi marinci in ranjen general naj bi bili po poročanju ruskih virov pravi razlog nepričakovane trditve ameriškega zunanjega ministra Johna Kerrya, da so ukrajinske oblasti pripravljene na »takojšnje premirje«.

Za končanje spopadov na vzhodu Ukrajine naj bi si po informacijah britanskega Independenta daleč od javnosti prizadevala Angela Merkel in Vladimir Putin. Dogovarjala naj bi se za kompromis, ki bi Rusiji omogočil da zadrži Krim, Ukrajino obdrži izven zveze NATO, ji omogoči poceni dostop do plina ob hkratni evropski perspektivi, vzhodu Ukrajine pa bi se omogočila večja avtonomija glede na osrednje oblasti. Po oceni Independenta gre za sporazum »plin za ozemlje«, oba voditelja pa naj bi se o tem pogovarjala že več kot 30-krat. Svet bi po tem scenariju moral priznati rusko aneksijo Krima, Rusija pa bi prenehala podpirati separatiste v Ukrajini, kar bi sicer »nekatere članice OZN težko prebavile«, piše Independent. Da samo s sankcijami zoper Rusijo ne bo mogoče rešiti krize, pa kaže tudi zanimiv podatek, da je po najnovejšem krogu sankcij vrednost ameriških in evropskih delnic celo padla, ruskih pa zrasla.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.