Damjana Kolar

 |  Kultura

"fotopub" namesto Fotopuba

Maša Lancner: Metamorfoza

Maša Lancner: Metamorfoza

Potem, ko je novomeški zavod LokalPatriot po neuspešni kandidaturi na razpisu za sofinanciranje večletnih projektov letos odstopil od organizacije festivala dokumentarne fotografije Fotopub, se je, da bi ohranila neke vrste kontinuiteto in tradicijo, podobnega projekta lotila skupina mladih fotografov. Odločili so se, da pripravijo festival mlade fotografije “fotopub,” ki bo pod okriljem novomeškega društva Klapa potekal od 7. do 9. avgusta.  Po besedah organizatorja "je generacija mladih fotografov, študentov fotografije, v našem okolju najbolj zapostavljena tako na področju združevanja, kot tudi na samem stilističnem področju, saj se večina fotografskega dogajanja še vedno navezuje na delo bližje starejšim generacijam. Z novim festivalom želijo zapolniti vrzel med mladimi, "alternativo," in starostami fotografije." Več>>

Festival bo v galeriji Simulaker odprla skupinska razstava mladih slovenskih fotografov, študentov in tistih, ki so ravno končali študij fotografije. To so: Aljaž Celarc (MA AKV St. Joost, Nizozemska), Klemen Ilovar (Gerrit Rietveld Academie, Nizozemska), Jure Kastelic (University of Brighton, VB), Bojan Mijatovič (VIST, Ljubljana), Miha Erjavec (ALUO, Ljubljana), Dare Sintič (VIST, Ljubljana), Dušan Josip Smodej (FAMU, Češka) in Tadej Vindiš (FAMU, Češka). Koncept razstave "temelji na različnih pristopih k mediju in njegovi prezentaciji. Fotografski eksperimenti ne govorijo samo o vsebini prikazanega na fotografiji, ampak o vseh procesih in pomenih izven same fotografije. Rdeča nit je povezana s samim dojemanjem fotografije in kaj vse lahko naredimo z njo z različnimi metodami." 

V petek sledi odprtje razstave dveh mladih britanskih avtorjev, Esme Horne in Patricka Raimondi Taylorja v Sokolskem domu, v soboto pa bodo v KC Janeza Trdine svoje delo predstavili trije študenti nizozemske Gerrit Rietveld Academie. V Knjigarni Goga se bo z razstavo Metamorfoza predstavila Maša Lancner, lanska dobitnica Četrtkove nagrade na festivalu Fotopub, potekal pa bo tudi portfolio review.

Novost "fotopuba" je glasbeni program, ki bo sledil po večernih predavanjih, za katerega je poskrbela skupina Don't make new people. Vsak večer se bo predstavila skupina DJ-ev, kot so Žiga Murko, Boomhauer & Donkeyhorse, Loutseau & Some1Else, MIR, Bakto, Felis Catus b2b Levanael, žakpižon & Krilc in drugi.