Damjana Kolar

 |  Kultura

Dubzilla na Trnfestu

Na festivalu Trnfest v Kudu France Prešeren bo danes 14. avgusta ob 20.30 nastopila skupina Dubzilla, ki se je formirala leta 2006 s preigravanjem roots, reagge in dub glasbe. Letos aprila je pri založbi Radia Študent izdala album Dub Naturalis, na katerem je sodelovalo kar nekaj gostov, ki so ploščo vokalno in instrumentalno obogatili. Na tokratnem koncertu se jim bo pridružil trnovski rimoklepač Klemen Klemen. Več>>

Skupina je nastala leta 2006 nekje v "Podgurju," južno od reke Krke in severno od Gorjancev. Izvorna podstat zasedbe sta "opojen dub in reggae tradicija, prežeta s številnimi žanri-od bolj trendovskih plesnih elektronskih praks-do rocka, post rocka, semplinga in gramofonskih diverzij." Prve izkušnje je skupina pridobivala z nastopi po slovenskih klubih, temu pa je sledilo snemanje demo posnetka, obogatenega z vokali. 

Kot edina avtorska slovenska dub zasedba je bila deležna precej pozornosti tujih organizatorjev, zato so sledili festivalski nastopi v tujini (Seasplash, Una riversplash) in na področju Balkana. Leta 2008 so nastopili kot predskupina Dubioza Kolektiva in vodilne francoske elektro dub zasedbe Brain Damage, leta 2009 pa so igrali skupaj z legendarnimi Radikal Dub Kolektiv.

Leta 2008 so nastopili na Klubskem maratonu, pri založbi Radia Študent pa je leta 2011 izšel njihov prvenec Dubzilla, po oceni kritikov eden boljših albumov tega leta, na katerem prevladuje instrumentalna dub glasba s primesmi elektra, rocka in trip hopa. Na novem albumu Dub Naturalis "nadaljujejo s tradicijo gojenja avtohtonega duba, pri katerem je žanrska matrica dub glasbe le okvirna smernica, ne pa tudi končna destinacija." Še vedno se spogledujejo z raznovrstnimi godbami, ob tem pa so uporabljali izključno analogne instrumente, saj so želeli ujeti čim bolj organski zvok.

Skupino, ki je v času svojega delovanja zamenjala kar nekaj članov in se sčasoma usmerila v bolj raziskovalne alternativne vode, sestavlja pet članov: Dejan Slak (klaviature, synth, efekti), Luka Švajger (kitara), Črt Zorko (bas), Tomaž Rifelj (bobni), Saša Serban (sampli, efekti).