Damjana Kolar

 |  Kultura

Shutka Roma Rap odpira festival Zmaj 'ma mlade

Shutka Roma Rap

Shutka Roma Rap

Festival Zmaj'ma mlade v organizaciji Mladinskega centra Postojna, letos praznuje 18. rojstni dan. Osnovni namen festivala, ki bo potekal od 19. do 31. avgusta, je po besedah organizatorjev "ponuditi kakovostne in zanimive prireditve za vse generacije, posledično pa popestriti poletno kulturno podobo mesta ter omogočiti obiskovalcem priložnost za druženje in prijetno preživljanje avgustovskih večerov." Letošnjo izdajo bo s koncertom na Titovem trgu odprla najbolj znana balkanska romska hip hop zasedba Shutka Roma Rap.Več>>

Večina njenih članov prihaja iz največjega romskega naselja na Balkanu, Šuto orizari v Skopju. Prvi album, kompilacija romskega rapa iz Šutke z naslovom "I Shutka Tani Mo tan," izide junija 2010 in se že novembra uvrsti na 15. mesto prestižne evropske lestvice etno glasbe WMCE. Leta 2011 selekcija raperjev in glasbenikov s kompilacije oblikuje live act, ki nastopi na festivalih Roskilde na Danskem, na Szigetu v Budimpešti in na Taksiratu v Makedoniji.

Spomladi 2012 se live act pretvori v skupino, ki pripravi popolnoma nov repertoar skladb in jih posname v studiu. Med 300 prijavljenimi jih izberejo v selekcijo devetih izvajalcev, ki se predstavijo na Globalkan odru osrednjega letnega etno glasbenega dogodka Womex v Solunu.

Julija 2013 izide album Me sijum Underground za poznano madžarsko etno & folk izdajateljsko hišo Fono, ki se oktobra uvrsti na 8. mesto evropske lestvice etno glasbe WMCE. Njihov videospot Reprezent Shutka Roma Rap feat. Puka Kozmetika, ki je bil na YouTube objavljen konec aprila 2013, ima do danes že več kot 255.000 ogledov.

Za njimi se bodo na koncertnih odrih festivala zvrstili še drugi glasbeni izvajalci, kot so: Jani Kovačič, ki bo s skupino Ana Pupedan predstavil Besne pesmi, skupine Sekire, Balkan Bojs, Zablujena generacija, The Stroj, Jimmy Barka Experience, Hex, Zmelkoow. V gledališkem programu se obeta predstava "50 odtenkov njive" v izvedbi Boštjana Gorenca–Pižame, tradicionalni stand-up večer, ognjeni spektakel SoDrga, ulična predstavo Počivaj v miru. V okviru programa za najmlajše bodo potekale delavnice, lutkovna predstava, glasbeni živ žav, poskrbljeno pa bo tudi za športne navdušence.