Klemen Košak

22. 8. 2014  |  Mladina 34  |  Politika

Dr. Miran Mejak

Nekdanji predsednik nadzornega sveta Petrola in naftni strokovnjak

© Borut Krajnc

Kako lahko v državnem podjetju, ki opravlja storitve za drugo državno podjetje, Petrol, pride do takšnih težav, kakršne so zdaj v Nafti Petrochem?

Zaradi več let slabega vodenja podjetja.

Zakaj tako mislite?

Nafta Petrochem je nastala zaradi metanola. Težava je zdaj v tem, da ni proizvodnje metanola, te pa ni, ker se nihče ne zanima za zemeljski plin. Plin je osnova surovina za metanol, ta pa je osnovna surovina za formaldehid. Če ni proizvodnje plina, vse skupaj propade. Nafta Petrochem ne more sama poskrbeti za proizvodnjo plina, državi pa je zato vseeno. To je ključno.

Ker bi bile za pridobivanje zemeljskega plina potrebne velike investicije?

Če imaš program in objaviš mednarodni razpis, takoj dobiš investicije. S takšnimi nahajališči, kakršna imamo mi, države običajno resno ravnajo. In države po vsem svetu proizvajajo metanol, proizvajajo ga iz zemeljskega plina. Mi imamo nahajališče na Petišovskem polju. Sedaj so izvrtali samo dve vrtini. Treba je razviti plinsko polje z vrtanjem številnih novih vrtin, kar bi pomenilo bistveno večjo proizvodnjo plina. So še potencialne nove lokacije, pa tudi možnost obnavljanja tako imenovanih starih polj s horizontalnim vrtanjem, kar zdaj na veliko delajo v ZDA in v Rusiji. To zelo veliko stane, nekaj sto milijonov dolarjev, a če to v neki državi obstaja, vlada zagotovo pokaže zanimanje. Pri nas pa nič. Država že več let zanemarja zemeljski plin. Zanimali so se za kupčijo z Nicolasom Omanom za neka nahajališča nafte v Bosni in Hercegovini, kar je povsem nesmiselno, saj rudna bogastva pripadajo državi, ne pa kupcu zemlje. Lendava pa nikogar ne zanima. Ko je predsednik državnega zbora na zadnji proslavi ob obletnici priključitve Prekmurja govoril o prednostih regije, je govoril o geotermalni energiji, nič pa o zemeljskem plinu. Ne razumem, zakaj ta ignoranca.

Izkoriščanje zemljišča v Petišovcih je bilo prodano britanskemu podjetju Ascent Resources, a prihaja do mnogih zapletov. Kaj je tukaj Slovenija naredila narobe?

Slovenija se mora prilagoditi mednarodnim standardom. Ne moremo izvajalcu postavljati nepremostljivih ovir, da ima potem nerazumljive, celo smešne težave, kakršnih drugod ne bi imel.

Sedanje vodstvo Nafte Petrochem obljublja sanacijo podjetja z znižanjem plač delavcem in ponovnim zagonom proizvodnje metanola. Če bi ta sanacija uspela, kakšna bo srednjeročna in dolgoročna prihodnost podjetja?

Mislim, da bo celotno zadevo zelo težko sanirati. Kadar proizvodnja metanola stoji toliko let, jo je zelo težko ponovno zagnati. Ne rečem, da ni uresničljivo, je pa zelo težko. Naj ponovim, glavni problem v Lendavi je v tem, da je državi popolnoma vseeno za plin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.