Klemen Košak

22. 8. 2014  |  Mladina 34  |  Politika

Upokojenec ali podjetnik

Upokojenci, ki so hkrati samostojni podjetniki, morajo vračati pokojnine

Eden izmed protestov za boljši položaj upokojencev

Eden izmed protestov za boljši položaj upokojencev
© Tjaša Zajc

Letos so več upokojencev, ki so tudi samostojni podjetniki, presenetile odločbe zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). V njih piše, da morajo izbrati med prejemanjem pokojnine in opravljanjem dejavnosti in da morajo za čas, ko so prejemali oboje, pokojnino in dohodke iz dejavnosti, vrniti pokojnino in plačati prispevke. ZPIZ je doslej poslal približno 90 takih odločb.

Več deset prejemnikov odločb se je obrnilo na obrtno zbornico; tam trdijo, da se večina teh upokojencev ni zavedala nezdružljivosti podjetništva in prejemanja pokojnine. Z začetkom lanskega leta se je ta nezdružljivost v zakonu sicer zaostrila, a v milejši obliki je obstajala že 15 let prej, pa ni nihče prejel takšne odločbe, kot jih dobivajo letos, poudarja Iztok Mohorič iz obrtne zbornice.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pojasnjujejo, da je ZPIZ prav zaradi zaostritve tega dela zakonodaje pregledal (za zdaj) okoli 600 upokojencev, ki so hkrati samostojni podjetniki. Pri nekaterih je ugotovil, da so kršili zakonodajo, ki določa nezdružljivost, pri drugih pa tudi, da so že pred letom 2013 kršili (prejšnja in milejša) zakonska določila o nezdružljivosti upokojenstva in podjetništva. Tem je ZPIZ letos poslal terjatve za neupravičeno izplačano pokojnino (za največ zadnja tri leta) in neplačane socialne in zdravstvene prispevke (za največ zadnjih pet let).

»Strinjam se, da so se nekateri zavedali nezdružljivosti, a so vseeno tvegali. Take zlorabe obsojamo,« pravi Mohorič, »vendar se večina tega ni zavedala. Mislili so, da s plačevanjem davkov naredijo dovolj.« Za primer navaja gospo, ki je leta 1994, dve leti po upokojitvi, ustanovila računovodski servis, letos pa dobila odločbo, da mora vrniti za več deset tisoč evrov »neupravičeno« izplačanih pokojnin in poravnati neplačane prispevke. Ta gospa in številni drugi se po Mohoričevih trditvah ne spominjajo, da bi jih kdorkoli kadarkoli med postopkom registracije podjetja opozoril, da se to lahko zgodi.

Zaradi tega je po njegovem celo ustavno sporno, da ZPIZ terja denar za več let nazaj, saj naj bi šlo za retroaktivno veljavnost zakonodaje, ta pa je po ustavi dovoljena le izjemoma. Ministrstvo očitke zavrača, saj gre za terjatve po zakonodaji, ki je veljala v času nastanka terjatve. Poleg tega ministrstvo in ZPIZ zanikata, da javni uslužbenci niso dovolj dobro obveščali upokojencev, ko so ti ustanavljali podjetja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.