Staš Zgonik

22. 8. 2014  |  Mladina 34  |  Politika

Novo ime, nova tabla

Ustvarjalnost pri poimenovanju ministrstev stane

S 1. avgustom sta davčna in carinska uprava postali eno – Finančna uprava Republike Slovenije. Zaradi tega je bilo treba na vseh izpostavah zamenjati označevalne napise. Za to so namenili 4500 evrov, pri čemer so celotno tablo zamenjali le na sedežu Generalnega finančnega urada (nekdanji sedež DURS-a), drugod so »zaradi minimiziranja stroškov« zamenjali le nalepko na tabli, ne pa table same. Z novim letom, ko se bodo carinski in davčni uradi združili v finančne urade, bodo morali vajo ponoviti. Ker je združevanje, razdruževanje in spreminjanje imen ministrstev in služb v sestavi postalo modno, so temu primerno občutni tudi stroški menjav označevalnih tabel.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pod drugo Janševo vlado postalo ministrstvo za kmetijstvo in okolje, kar je za seboj potegnilo tudi nekaj tisoč evrov stroškov zaradi menjave tabel. Ministrstvu za pravosodje se je sočasno za eno leto pridružilo področje javne uprave, pri čemer je bilo treba menjati tudi označevalne table na objektih Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Stroški – nekaj tisoč evrov. Ko je leto pozneje področje javne uprave prešlo pod notranje ministrstvo, so besedici »javno upravo« raje zgolj prelepili s folijo, kot da bi vnovič menjali table.

Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, za kulturo ter za šolstvo in šport so se združila, leto zatem pa se je kulturni resor spet odcepil. Obakrat so menjali table in porabili nekaj tisoč evrov.

Podobna je tudi zgodba z na novo poimenovanima ministrstvom za infrastrukturo in prostor ter ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ministrstvo za obrambo je ostalo ministrstvo za obrambo, spremenila pa so se imena devetih vojašnic. Strošek za nove table – devet tisoč evrov.

Glede na načrte novega mandatarja Mira Cerarja, ki napoveduje povečanje števila ministrstev, na primer morebitna osamosvojitev visokega šolstva, bodo ti izdatki postali skoraj že stalnica, ki jo bo treba vključiti v vsakoletni proračun. Morda bi morali razmisliti o nadomestitvi tabel z digitalnimi prikazovalniki. Začetni stroški bi bili visoki, a potem bi lahko imena brez slabe vesti spreminjali po mili volji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.