Damjana Kolar

 |  Kultura

Neusmiljena bojevnica z nadnaravnimi sposobnostmi

Od 21. avgusta dalje je v ljubljanskem Koloseju na ogled znanstveno-fantastični akcijski film Lucy, ki je bil predpremierno prikazan na ljubljanskem gradu v okviru Filma pod zvezdami. Gre za zgodbo o 25-letni Lucy (Scarlett Johansson), ki jo azijska mafija skuša izkoristiti za transport mamil, ob tem pa doživi metamorfozo v neusmiljeno bojevnico z nadnaravnimi sposobnostmi. Več>>

Film je režiral Luc Besson, ki je ustvaril nekaj najbolj nepozabnih ženskih akcijskih junakinj v zgodovini filma: od Nikite v istoimenskem trilerju, preko Mathilde v Leonu, do Leeloo v Petem elementu. Tokrat predstavlja nenavadno usodo brezskrbne študentke Lucy, ki jo partner prepriča, naj dostavi kovček njegovemu poslovnemu partnerju. Po spletu nesrečnih okoliščin pristane v rokah azijske mafije, ki jo želi uporabiti kot "mulo" za prenos mamil, zato ji v trebuh všijejo paket neznane sintetične substance.

Ob pronicanju kemikalije v njeno telo, se zgodi nennavadna reakcija, ki povzroči, da se sposobnost njenih možganov neizmerno poveča. Ko poskuša zaznati in razumeti neverjetne spremembe, Lucy začenja čutiti vse okoli sebe–prostor, zrak, vibracije, ljudi, celo težnost. Razvije nadčloveške sposobnosti, telepatijo, telekinezo ter se spremeni v izjemno inteligentno in nevarno junakinjo z nadčloveškimi sposobnostmi, ki se želi brez milosti maščevati kriminalcem.

Človeški možgani in njihove sposobnosti že dolgo begajo številne priznane znanstvenike. Znano je, da človek uporablja le majhen del svojih umskih kapacitet. Točen odstotek ni znan. S to mislijo se je poigraval scenarist in režiser Luc Besson in jo uporabil kot izhodišče za svoj novi film. Zanimalo ga je, "kako bi bilo, če bi imeli dostop do preostalih delov možganov." Med raziskovanjem koncepta za film se je povezal s številnimi znanstveniki, med drugim s svetovno znanim nevrologom Yvesom Agidom, soustanoviteljem Inštituta za možgane in hrbtenjačo (ICM), ki ima svoj sedež v bolnišnici Pitié-Salpêtrière v Parizu.