Damjana Kolar

 |  Kultura

Poklon velikemu violinskemu virtuozu

Madžarski virtuozi

Madžarski virtuozi

Od 23. avgusta do 10. septembra bo v Piranu in Kopru potekal Tartini festival, mednarodni poletni festival komorne glasbe, ki bo tudi letos gostil številne tuje in domače glasbenike ter glasbene zasedbe. Gre za festival, ki se posveča predvsem bogati dediščini v Piranu rojenega Giuseppeja Tartinija. Rdeča nit festivala je "izvajanje del Tartinija in njegovih sodobnikov, ki so navdih iskali v njegovi glasbeni zapuščini, kakor tudi sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost." Več>>

Na otvoritvenem koncertu z naslovom "Morska nevihta-koncert na Tartinijevi violini" bo nastopil Ansambel 1756 pod umetniškim vodstvom Konstantina Hillerja, ki je bil ustanovljen leta 2006. Ukvarja se z interpretacijo glasbe 18. in 19. stoletja na tako imenovanih “zgodovinskih inštrumentih”, zato ima ansambel tudi edinstven arhaičen zvok. Na odru se jim bo kot solist pridružil Dimitris Karakantas na violini.

Med pomembnejšimi izvajalci letošnjega festivala je zagotovo komorna zasedba Madžarski virtuozi, ki velja za eno najbolj priznanih madžarskih glasbenih skupin, sestavljajo pa jo mladi glasbeniki z Lisztove glasbene akademije v Budimpešti. Ustanovitelj zasedbe, ki jo tvorijo izključno godala, je Miklos Szenthelyi, violinist in umetniški vodja.

V sklopu projekta Tartini junior bo nastopil Trio Rêverie, ki ga sestavljajo lanski zmagovalci mednarodnega tekmovanja  Giuseppe Tartini, stalnica festivala pa je mednarodni ansambel Il terzo suono, ki je bil ustanovljen leta 2005. Sestavljajo ga člani različnih orkestrov, deluje pa pod umetniškim vodstvom slovitega Sergia Azzolinija.

Festival bo poleg koncertnega dogajanja kot novost ponudil glasbeni delavnici pod vodstvom hrvaškega violinista Bojana Čičića in italijanskega flavtista Stefana Beta ter izobraževalno delavnico na temo kulturnega managementa.