Denis Vičič

 |  Svet

Obstreljevanje med Izraelom in Hamasom se nadaljuje, Hamas usmrtil 18 ovaduhov

Potem ko so v torek propadla prizadevanja Egipta po vzpostavitvi dolgotrajnega mirnega sobivanja med Izraelom in Gazo, so Izraelci v bombnem napadu ubili tri vodilne vojaške poveljnike Hamasa. Hamas je povračilnem bombnem napadu ubil izraelskega otroka, Izrael pa hitro vrnil z bombardiranjem Gaze in ubil sedem Palestincev. Hamas je medtem usmrtil nekaj osumljenih sodelovanja z Izraelci. Več>>

Odkar se je obstreljevanje kot odgovor Izraela na domnevno palestinsko usmrtitev treh izraelskih najstnikov začelo 7. julija, so izraelske bombe ubile že dva tisoč Palestincev, med temi je bilo po podatkih Združenih narodov vsaj 320 otrok, mlajših od 12 let. Na izraelski strani je vključno s štiriletnim otrokom, ki je bil ubit v petek, v bombnih napadih in spopadih umrlo 68 oseb, od tega 64 vojakov.

Zahteve mednarodne skupnosti, naj strani prenehata z obstreljevanjem in se začneta pogovarjati o dolgotrajnem mirnem sobivanju, so bile uslišane šele po tem, ko je Izrael dosegel svoj cilj – uničiti vse podzemne predore, ki so vojaškemu krilu Hamasa omogočali prehod v Izrael in torej predstavljali grožnjo izraelski notranji varnosti.

Načrt Egipta, ki je predvidel demilitarizacijo Gaze in odpravo blokade območja ter prevzel vodilno mediatorsko vlogo, je kljub podpori v mednarodni skupnosti propadel. Izraelci in Palestinci odgovornost za to prelagajo eni na druge. Izrael je po poročanju Al Jazeere aktiviral deset tisoč rezervistov. Premier Benjamin Netanjahu je namreč napovedal, da bi se napadi lahko stopnjevali.

Hamas je sicer v petek pobil 18 Palestincev, ki naj bi sodelovali z Izraelom. Vsaj enajstim usmrčenim naj bi bilo sodelovanje dokazano na sodišču.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.