Damjana Kolar

 |  Kultura

Na domačem pragu: PLEH reference v Ljubljani

Kata Mijatović: Pleh statement, 2011

Kata Mijatović: Pleh statement, 2011
© Borut Korošec

V produkciji SCCA–Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost, bodo 28. avgusta ob 20.00 v Mednarodnem grafičnem likovnem centru odprli razstavo neformalnega umetniškega kolektiva PLEH, v okviru katerega delujejo: Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Marijan Molnar in Vlatko Vincek. Nihova umetniška praksa je raznolika, vsem pa je skupno ukvarjanje s koncepti in manj z objekti. Na odprtju bodo izvedli posamezne akcije in performanse s skupnim naslovom PLEH odgovornost. Več>>

Umetniška skupina PLEH, ki je bila ustanovljena leta 2007, je že isto leto začela projekt PLEH na periferiji, ki tematizira distinkcijo center/periferija. V okviru projekta so organizirali razstavo PLEH v Koprivnici (Galerija S, Koprivnica, 2008), PLEH v Subotici (Galerija dr. Vinko Perčić Subotica, 2009) in PLEH v Sarajevu (Charlama Depot Gallery–Center Skenderija, 2010).

Tokratna razstava predstavlja zaokrožen pregled postopkov in taktik, ki so jih pri svojih, praviloma nenajavljenih intervencijah razvili člani skupine. Osredotoča se na prikaz serije umetniških akcij, ki so jih člani skupine izvedli med 16. in 18. decembrom 2011 v Ljubljani na različnih izbranih javnih mestih (Tromostovje, Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi, železniška postaja ...). Poleg dokumentov teh akcij (video, risbe, fotografije...), je na ogled še izbor novejših del iz iste serije.

Po besedah kustosinje Saše Nabergoj "razstava na več nivojih predstavlja model uspešnega umetniškega sodelovanja in govori o temah in načinih delovanja, ki so univerzalne in obenem lokalne. Tematika pričujoče razstave je tesno povezana s slovenskim kulturnim prostorom; še več, akcije umetnikov natančno secirajo in razgrinjajo ključne specifike vzpostavitve zgodbe o slovenskem svetu umetnosti. S svojimi natančno usmerjenimi akcijami tako tematizirajo in osvetljujejo ključne elemente umetnostnega sistema, ga s tem razgaljajo in nam omogočajo njegovo analizo."