Denis Vičič

 |  Svet

Američani vse manj na dopust

© Arhiv Mladine

V juliju, ko je poletno dopustovanje Američanov na vrhuncu, se iz leta v leto manj ameriških zaposlenih odpravi na enotedenski oddih. Več>>

Julija 1976 je na počitnice odšlo devet milijonov zaposlenih v ZDA, julija letos pa le še sedem milijonov. In znižanje je še bolj drastično, kot izgleda na prvi pogled. Delo ima danes namreč kar 60 milijonov več Američanov kot leta 1976.

Kot poroča Vox, je nekoč na dopust odšlo 80 odstotkov delavcev, sedaj pa le 56 odstotkov.

V večini razvitih držav imajo delavci okrog 20 dni plačanega dopusta na leto. ZDA so edina med temi, v kateri delavci nimajo nujno zagotovljenega plačanega dopusta. Podjetja sicer to možnost nudijo četrtini zaposlenih, v povprečju pa ima zaposleni Američan 14 dni dopusta na leto, izkoristi pa jih deset.

Zakaj ameriški zaposleni manj hodijo na dopust, kot bi lahko? Pri Voxu pišejo, da je to zato, ker se bojijo, da bi koriščenje dopusta ogrozilo njihovo napredovanje, kariero.

A to je le eden od možnih razlogov. Drugih je še veliko: zmanjšana varnost zaposlitve, stagnacija povprečne plače, povečevanje zaposlitev za določen čas, pa tudi povečevanje števila gospodinjstev, v katerih sta zaposleni vsaj dve osebi – ko eden ne gre na dopust, ne gre(do) niti drugi.

Ko smo že pri tem … Ste se kdaj zamislili nad besedi »dopust«? Živimo v svobodni družbi, a morajo nam dopustiti, da si odpočijemo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.