Damjana Kolar

 |  Kultura

Letošnji fokus bo sodobna švedska poezija

Dnevi poezije in vina, največji mednarodni pesniški festival v Sloveniji, ki letos praznuje 18. rojstni dan, bo na Ptuju potekal od 27. do 30. avgusta. Festival, ki ga je že tretje leto zapored uvedla prevajalska delavnica, bo tudi letos postregel s pestrim dogajanjem. Skupno se bo predstavilo 19 pesnic in pesnikov iz dvanajstih različnih držav, častni gostje festivala pa bodo: litvanski pesnik Tomas Venclova, ki je slovenski publiki znan kot nagrajenec festivala Vilenica, nemška pesnica Elke Erb in Svetlana Makarovič. Več>>

"Ker polnoletnosti pritičeta resnost in zrelost-a ne na račun sproščenega festivalskega vzdušja, bo odslej tak tudi postopek izbire pesniških gostov, zato je letošnja novost uvedba selektorjev," pravi vodja festivala Aleš Šteger. Prva selektorja sta pesnik ameriško-ruskega rodu Ilya Kaminsky in slovenska pesnica Lucija Stupica Enbohm, ki se bosta vsako leto zamenjala.

Letošnji fokus bo sodobna švedska poezija, ki jo bodo zastopali Gunnar Harding, Ann Jäderlund, Niclas Nilsson in Athena Farrokhzad, ki so skupaj Davidom Bedračem, Milanom Jesihom, Tino Kozin in Venom Tauferjem sodelovali na prevajalskih delavnicah. Na festivalu pričakujejo tudi v Nemčiji rojeno Srbkinjo Dragano Mladenović, Slovakinjo Jano Bodnarovo, Finca Petra Mickwitza, Italijanko Saro Ventroni, Madžara Denesa Kruskovszkega. Iz Velike Britanije prihajajo Astrid Alben, James Byrne in Jackie Wills, iz Japonske Mizuho Išida in Keidžiro Suga. Spoznati bo mogoče še zamejsko pesnico Cvetko Lipuš in avstrijsko pesnico Lydio Steinbacher.

Velikim pesniškim branjem bodo vsak večer sledili koncerti, na katerih bodo nastopili Mar Django Quartet, avstrijska zasedba Kompost 3, Same babe in Los hermanos muy simpaticos. Odprli bodo več razstav, med njimi razstavo devetih slovenskih umetnikov različnih generacij z naslovom Stik/h. Kustosinja Simona Žvanut je k sodelovanju povabila tiste, ki jih zanima "procesualno delo in so v svoji umetniški praksi na neki način povezani s področjem knjige." Predvajali bodo tudi kratki film o Tomažu Šalamunu, tudi letos pa bodo potekala zasebna branja ter t. i. hude pokušnje, na katerih se bodo predstavljajli vinarji ob spremljavi poezije.